Hvem spiser mest ost i verden | 2020

Hvem spiser mest ost i verden? Her er noget andet Danmark kan være stolt af fordi landet topper listen efterfulgt af Island og Finland.  Vidste du, at ordet ost stammer fra det latinske ord ”caseus”, hvilket betyder at fermentere? 

Hvem spiser mest ost i verden | 2020

Lande, der spiser mest ost

Hvem spiser mest ost i verden? Her er noget andet Danmark kan være stolt af fordi landet topper listen efterfulgt af Island og Finland.  

Vidste du, at ordet ost stammer fra det latinske ord ”caseus”, hvilket betyder at fermentere? Den mere moderne betydninger stammer dog fra ordet ”chese”, hvilket er et gammelt engelsk udtryk som betyder ”produkt afledt af sur mælk”. Ost er et meget købt biprodukt af mælk, der fremstilles ved koagulering af mælk til fast form. Ostefremstillingsprocessen involverer, at udsætte mælk for høje temperaturer, mens der tilsættes kultur og bakterier for at bringe den ønskede smag og gøre slutproduktet holdbart. Ostemassen adskilles fra det vandige stof og underkastes derefter højere temperaturer, indtil det størkner. Slutproduktet er et hårdt produkt, der er klar til at blive spist.

Hård, blød, løbende, lugtende eller blå – ost er en vidunderlig ting. Men hvor meget du elsker det afhænger nok af, hvor du bor.

Det internationale mejeriforbund (IDF) holder årligt oversigt over det globale osteforbrug pr. indbygger. Deres seneste data for 2020 viser et europæisk kontinent, der er fascineret af fromage - kun en enkelt ikke-europæisk nation ligger i Top-15 (Israel, 15).

Utroligt nok, Frankrig, der er mest kendt for ost, ligger ikke i Top-3. De nordiske lande Danmark, Island og Finland tager de bedste pladser, måske takket være en forkærlighed for åbne sandwicher.

 

Lande, der spiser mest ost i 2020

 

Andre lande med høj osteindtagelse

Ost er også et vigtigt produkt i Tyskland, Schweiz og Holland. Det gennemsnitlige indtag af oste pr. indbygger i Tyskland er 24,7 kg pr. indbygger, mens Schweiz og Holland indtager henholdsvis 22,2 og 21,6 kg pr. indbygger. I mellemtiden er lande i Asien, Afrika og Sydamerika mindre imponerende. De har naturligvis deres egne distinkte og rige madkulturer med forskellige slags gæringer af for eksempel tofu, miso, kimchi og gæret mælk.

 Lande, der spiser mest ost i 2020

Relaterede artikler

Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere