Gratis fragt ved køb over 499kr

Alt du skal vide om hytteost

Hytteost

Hvad er hytteost?

Hytteost er lavet af ostemassen fra komælk, som giver en blød hvid ost med en mild smag. I modsætningen til mange andre oste, er hytteost ikke presset eller modnet. Den er i stedet drænet, så den bevarer noget af vallen (historisk set blev den kaldt ostemasse og valle).

 

Hvorfor hedder den hytteost?

”Hytte” i navnet henviser til, at ostetypen blev lavet i hytter, hvor der var nem adgang til mælk. Hytteost er meget let at fremstille sammenlignet med andre oste og kræver meget mindre forarbejdning for at få den endelige form. 

Det er ret sandsynligt, at "hytte" dengang betød et lille landsted, hvor det meste hytteost blev lavet. Disse gårde havde alle ingredienser lige ved hånden samt gode betingelser for ostefremstilling.

 

Er hytteost nærende?

Hytteost kan, i dens mest autentiske og organiske form, være en nærende fødevare for dem, der ikke lider af laktoseintolerans. Hytteost har et højt proteinindhold, som er essentielt for muskel opbygning og restitution. En kopfuld hytteost kan indeholde 25 gram protein, hvilket udgør over 70% af kalorierne i hytteost.

 

4 måder at spise hytteost på

Eftersom hytteost ikke smelter, er det bedst at spise den frisk. Her er nogle nemme måder at spise denne friske ost på:

  • Med frugt og granola: prøv hytteost med marmelade, frisk frugt og granola for en sød morgenmad.
  • I pandekager: Lav lette og fluffy hytteost-pandekager ved at vende hytteost i din pandekagedej.
  • Som dip: Brug hytteost (almindelig eller med urter og krydderier), som en dip til chips eller grøntsager.
  • På toast: Smør hytteost på toast med marmelade eller olivenolie og salt.

 

hytteost ingredienser

Ingredienser du bør undgå i hytteost

Mælk er den eneste ingrediens, der kræves for at fremstille sund og nærende hytteost. Nogle hytteostmærker er højt forarbejdede. Forbrugerne skal være forsigtige med at købe hytteoste, der har en lang ingrediensliste eller ingredienser, som de ikke kan identificere.

 

  • Carrageenan er problematisk for mange at spise men tilføjes dog stadig i nogle hytteoste for at forbedre ”mundfølelsen”.
  • Smag og farver tilsættes ofte for at forbedre smagen og udseendet på produkter, der er højt forarbejdede.
  • Hvis der er tilføjet sukker i hytteost, er det et andet tegn på, at produktet er højt forarbejdet og derfor ikke nærende. Sukker har også fundet vej i mange aromatiserede hytteostprodukter. At indtage store mængder sukker er usundt og kan, hvis det indtages i større mængder, fremme hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes.
  • Ikke-organiske emulgatorer og gummi.

 

Hvordan fremstilles hytteost?

Ostemagere laver hytteost ved at opvarme skummetmælk eller fedtfattig mælk og derefter blande mælken med en syre, hvilket kan være mælkesyreproducerende bakteriekulturer, osteløbe, eddike eller citronsaft. Denne syre får ostemassen og vallen til at skille. Ostemagere skærer ostemassen i små stykker og genopvarmer den for at blødgøre smagen og fastgøre strukturen. Derefter dræner de vallen, skyller og salter ostemassen.

Relaterede Indlæg

Hvad er Tartiflette?
Hvad er Tartiflette?
  Hvad er Tartiflette?  Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varm...
Læs mere
Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere

Skriv en kommentar