Guiden om gedeoste - typer og sæsoner

Guiden om gedeoste - typer og sæsoner

Der er stærke holdninger til Gedeost. Enten elsker folk det, eller også hader de det. For en der elsker gedeoste, så er der mange varianter af gedeoste at vælge imellem. For dem der endnu ikke har forelsket sig i gedeost må ikke give op. Der er så mange forskellige typer gedeost, som hver især har sin helt egen smag og tekstur. Gedemælk bruges til alle mulige slags ost såsom, Gouda, Cheddar, ja selv Brie, som er kendt for at være en gedeost. 

 

Rovethym ost

 

Frisk Gedeost

Frisk gedeost dækker over enhver type gedemælksost, der er blød og ofte smørbar. Den er fugtig, cremet og er overhovedet ikke grynet. Dens smag skal være ren og frisk, have en god balance mellem citrus- og mælketoner samt krydret men ikke skarp. Bare tanken skal giver dig mundvand. En umoden ost kan ikke skjule sine mangler. Desværre er der mange dårlige og klæbrige gedeoste på markedet med metalliske og sure nuancer. Og det er disse nuancer, der får folk til at stige af og fuldstændigt afvise gedeost. Men ud over Buche de Chèvre, som du finder i supermarkedet, er der mange friske gedeoste derude.

 

Askedækket Gedeost

gedeost

En underkategori af frisk gedeost. Askedækket gedeost har en tynd blågrå skorpe af aske. Denne skorpe beskytter osten og giver den et tiltrækkende udseende. De mest populære askedækkede gedeoste er Selles-sur-Cher og Sainte-Maure de Touraine, men der er afsindig mange producenter, der har udviklet deres helt egen opskrift på gedeost. 

 

Modnet Gedeost

  • Tomme style

Tomme style refererer til en rund ost med skorpe. Vores Tomme de Chèvre er en ost lavet på pasteuriseret gedemælk. Resultatet er en blød konsistens med en ren og mild smag samt jordagtige og svampede aromaer. Smagen er fin og elegant og smelter på tungen på grund af den perfekte balance mellem salt og fedt. På trods af at den er lavet af den samme mælk som Frisk Gedeost, så har Tomme de Chèvre en helt anden smag og udseende. Denne ost er den perfekte grund til at give gedeost endnu et forsøg, hvis du har ladet dig afskrække i første omgang. 

 

  • Blå

Blå gedeost er lavet ved at blande blå skimmelsvamp (ofte den samme skimmelsvamp som i Roquefort) ind i ostemassen. Når osten modnes ændrer smagen sig og gør den blå gedeoste skarpere, jordagtig og mere pikant end den friske variant. 

 

  • Brie

Brie af gedemælk er mere mild og frisk end den traditionelle Brie af komælk. Prøv den ekstra cremede Gede Brie for en glædelig overraskelse. 

 

  • Gouda 

Holland producerer nogle virkelig dejlige, friske og modne Goudas af gedemælk. Frisk Gouda er blød og cremet og gør sig godt, som bordost. Modnet Gouda er sød og lækker med karamel toner ligesom Gutshofer, som du kan læse mere om her.

 

Er der en sæson for gedeost? Ja og den bedste sæson er forår/sommer.

Her er et sjovt faktum, du måske allerede ved: dyr producerer kun mælk efter de har født deres unger. Men det er dog nemt at glemme dette simple faktum i naturen, da vi konstant har adgang til frisk mælk, ost og andre mejeriprodukter. Takket være den moderne teknologi og den menneskelig manipulation af dyrs naturlige cyklusser, kan vi belejligt købe mejeriprodukter hele året rundt. 

 

gedeost

I den sæsonbestemte mejeriproduktion føder dyrene deres unger om foråret og begynder at producere mælk for at fodre dem. Denne genopblussen i mælkeproduktionen kommer efter en tør periode, hvor dyrene ikke producerer mælk. Geder har for eksempel en ti måneders amningscyklus og mælkeproduktionen, der begynder i det tidlige forår og således ophører i december. Når foråret er rundt om hjørnet, har gederne født og producerer derfor igen mælk. Denne genoptagelse af mælkeproduktionen svarer også til at flytte gederne til græsarealer. Disse geder græsser ikke længere indendørs og spiser ej opbevaret vinterfoder. De græsser nu på frodige forårsgræsgange, der giver deres mælk en række vitaminer, mineraler og andre smagsforbindelser, hvilket giver særligt komplekse oste. Derfor er det den bedste periode at nyde frisk gedeost, som varer indtil starten af december.

 

Hvordan kan det så være, at supermarkederne er fyldt med frisk gedeost hele året rundt?

 Der er to acceptable metoder. Nogle ostemagere arrangerer deres ammecyklus af geder, så de giver mælk i vintermånederne. Dette kan gøres ved hjælp af lys, så gederne tror, det er sommer. Men desværre giver nogle producenter også hormoner til deres dyr, så de kan producere mælk. Andre afstår fra at bruge frisk mælk til fremstilling af osten. I stedet laver de det af frosset gedemælk, der blev malket om sommeren. Vinter gedemælksoste, uanset om de er lavet af frossen mælk eller alternativet, har tendens til at være klæbrige og kornede i teksturen og mangler smagsnuancer. I værste fald, hvis det er lavet ved hjælp af hormoner, kan du ende med at spise spor af gedehormoner, der er i mælken.

 

Hvad skal man så gøre, hvis jeg virkelig gerne vil spise gedeost om vinteren?

Vi foreslår at spise gedeost som Tomme de Chèvre, eller hvilken som helst moden gedeost. Den slags oste fremstilles i ammecyklussen og modnes i flere måneder, så producenterne kan generere indtægter i de kolde vintermåneder. 

 

Vores gedeoste

Relaterede artikler

Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Raclette ost er en semihård komælksost fra Alperne. Den er oprindeligt hjemmehørende i De Schweiziske Alper, men prod...
Læs mere
Alt du skal vide om ostefondue
Alt du skal vide om ostefondue
Hvis du elsker ost, så er ostefondue lige noget for dig! Men, hvad er denne vidunderlige ret lavet af, og hvordan ink...
Læs mere
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino er kernen af italiensk fåremælksost, hvilket inkluderer Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo og...
Læs mere
De 5 bedste oste til rosévin
De 5 bedste oste til rosévin
Ost er den perfekte wingman til din rosé, og ikke bare fordi sammensætningen er usædvanlig delikat. Al fedtet og prot...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere
Alt du skal vide om Emmental ost
Alt du skal vide om Emmental ost
  Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere