Raclette ost er en semihård komælksost fra Alperne. Den er oprindeligt hjemmehørende i De Schweiziske Alper, men produceres også på den franske side af Alperne. Raclette ost har et høj proteinindhold, er rig på calcium og A-vitamin og har et fedtindhold på 50%. Den har forbløffende smelteevner og serveres traditionelt til fondue- og raclette-middage, hvor den smeltes og skrabes over kogte kartofler. Selve ordet raclette stammer fra det franske ordet ”racler”, som betyder ”at skrabe”.
Hvad er raclette ost ?
Osten produceres i Schweitz af mælk fra køer, som græsser på frisk enggræs om sommeren og eng hø om vinteren. I Frankrig svarer produktionen og anvendelsen til den schweiziske. Mens den schweiziske raclette ost kan have en stærkere smag, med en let blomsteragtig, smøragtig og mildt skarp smag, er den franske raclette glat og smøragtig.
Serveringsforslag
Raclette ost har en god smelteevne, da det har et højt fedtindhold og smelter fuldstændig. Det er derfor den ideelle ost til raclette-middage og ostefonduer eller enhver anden ret, der kræver smeltet ost, såsom gratiner og gryderetter, grillede ostesandwiches eller pasta- og æggeretter. De fleste kender bordgrillen raclette men osten kan bruges til så meget mere end det.
Kan Man Spise Skorpen?
Raclette ost har en spiselig vasket skorpe, hvilket hjælper smagsforstærkende bakterier med at vokse, som tilføjer smag til osten.
Hvor meget raclette ost skal man bruge per person ?
Du kan beregne 200g ost per person.