Hvad er Brie?
Brie er en knækket hvid og blødmodnet ost, typisk lavet på komælk. Den har en blød kant med hvid mug, der anses for at være en delikatesse. Brie stammer fra et område kaldet ”La Brie”, der findes cirka 50 km øst for Paris. Smagen af brie er rig, smøragtig, frugtig og mere jordagtig med alderen. Den har en flydende, cremet tekstur og en stærk jordagtig aroma.
Autentisk fransk brie kommer derfor fra Brie-regionen. Ligesom champagne ikke kan produceres udenfor Champagne, kan autentisk brie, såsom Brie de Meux AOC, ikke produceres udenfor Brie-området. Betegnelsen ”brie” kan dog tildeles til enhver type ost med den samme type kant. Her er de primære typer af brie der stammer fra Brie-området:
- Brie de Meaux
- Brie de Melun
- Brie de Provins
- Brie de Favières
- Brie de Nangis
- Brie Noir
- Brie de Montereau
Brie er lavet af pasteuriseret mælk og har generelt en mildere smag end autentisk fransk brie. De er meget populære og produceres også udenfor Frankrig, inklusive Danmark.

Sådan bliver brie produceret
Brie er lavet af pasteuriseret eller ikke-pasteuriseret rå komælk. Enzymer og osteløbe tilsættes for at hjælpe mælken med at fortykke og stivne. Ostemassen skæres og øses i runde forme, og vallen hældes fra. Osten saltes og skal herefter hvile i en uge for at lade kanten modnes. Brie er typisk moden efter fire uger.
Brug
Brie er en velkommen tilføjelse til ostebordet og nydes bedst når det serveres ved stuetemperatur med frugt, nødder, baguette-skiver og kiks. Brie kan også bruges i bagning, enten alene eller i butterdej; server med brød og frugt. Man kan smelte skiver af brie i gratiner, ovnretter, sovser, grillede ostesandwiches, panini, eller på pizza og fladbrød.
Kan du spise kanten?
Svaret er et rungende ja. Brie udvikler en hvid, blød kant, der er en naturlig mugvækst – en form for pencillin (typisk Penicillium candidum). Denne mug producerer briens karakteristiske modne kant på ydersiden af ostene. Kanten er spiselig, lækker og anses for at være en delikatesse. Den er sød og blød, og komplementerer osten godt. Nogle anser det for at være nærmest blasfemi at smide kanten ud. Det er kanten, der giver osten hele sin lækre tekstur og smag. Den levende kant nedbryder fedtstoffer og proteiner i osten, der kan en mere cremet og flydende tekstur over tid.