Alt du skal vide om brie ost

Brie er en blød, cremet og smøragtig ost der stammer fra Frankrig og produceres internationalt. Det har en cremet midte med en blød og spiselig kant af hvid mug. Brie laves traditionelt af komælk, men kan også laves af gedemælk eller fåremælk. Osten indeholder meget fedt og er rig på kalcium, med et relativt højt indhold af sodium. Det er en god kilde til protein og vitamin A og B-6.
brie de meaux

Hvad er Brie? 

Brie er en knækket hvid og blødmodnet ost, typisk lavet på komælk. Den har en blød kant med hvid mug, der anses for at være en delikatesse. Brie stammer fra et område kaldet ”La Brie”, der findes cirka 50 km øst for Paris. Smagen af brie er rig, smøragtig, frugtig og mere jordagtig med alderen. Den har en flydende, cremet tekstur og en stærk jordagtig aroma.

Autentisk fransk brie kommer derfor fra Brie-regionen. Ligesom champagne ikke kan produceres udenfor Champagne, kan autentisk brie, såsom Brie de Meux AOC, ikke produceres udenfor Brie-området. Betegnelsen ”brie” kan dog tildeles til enhver type ost med den samme type kant. Her er de primære typer af brie der stammer fra Brie-området:

Brie er lavet af pasteuriseret mælk og har generelt en mildere smag end autentisk fransk brie. De er meget populære og produceres også udenfor Frankrig, inklusive Danmark.

 

brie de melun

 

Sådan bliver brie produceret

Brie er lavet af pasteuriseret eller ikke-pasteuriseret rå komælk. Enzymer og osteløbe tilsættes for at hjælpe mælken med at fortykke og stivne. Ostemassen skæres og øses i runde forme, og vallen hældes fra. Osten saltes og skal herefter hvile i en uge for at lade kanten modnes. Brie er typisk moden efter fire uger.

 

Brug

Brie er en velkommen tilføjelse til ostebordet og nydes bedst når det serveres ved stuetemperatur med frugt, nødder, baguette-skiver og kiks. Brie kan også bruges i bagning, enten alene eller i butterdej; server med brød og frugt. Man kan smelte skiver af brie i gratiner, ovnretter, sovser, grillede ostesandwiches, panini, eller på pizza og fladbrød.

 

Kan du spise kanten? 

Svaret er et rungende ja. Brie udvikler en hvid, blød kant, der er en naturlig mugvækst – en form for pencillin (typisk Penicillium candidum). Denne mug producerer briens karakteristiske modne kant på ydersiden af ostene. Kanten er spiselig, lækker og anses for at være en delikatesse. Den er sød og blød, og komplementerer osten godt. Nogle anser det for at være nærmest blasfemi at smide kanten ud. Det er kanten, der giver osten hele sin lækre tekstur og smag. Den levende kant nedbryder fedtstoffer og proteiner i osten, der kan en mere cremet og flydende tekstur over tid.

 

Relaterede artikler

Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Deres komplekse smag og særdeles granulære tekstur er et resultat af deres lange modningstid. Parmigiano-Reggiano er ...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere
Fakta om laktose
Fakta om laktose
Fødevarer, der indeholder laktose Laktose forekommer naturligt i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt. Som bipro...
Læs mere
Hvad er Tartiflette?
Hvad er Tartiflette?
Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gr...
Læs mere
Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvilken ost er laktosefri? Læs alt om laktosefri ost.
Hvilken ost er laktosefri? Læs alt om laktosefri ost.
Laktose, også kaldet mælkesukker, findes i alle mejeriprodukter, inklusive mælk, ost og yoghurt. Laktase, et enzym de...
Læs mere
Hvad er danbo ost?
Hvad er danbo ost?
Danbo ost er en dansk ostetype, der har været populær i Danmark i mange år. Den er kendt for sin karakteristiske smag...
Læs mere
American Express Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa