Alt du skal vide om brie ost

Brie er en blød, cremet og smøragtig ost der stammer fra Frankrig og produceres internationalt. Det har en cremet midte med en blød og spiselig kant af hvid mug. Brie laves traditionelt af komælk, men kan også laves af gedemælk eller fåremælk. Osten indeholder meget fedt og er rig på kalcium, med et relativt højt indhold af sodium. Det er en god kilde til protein og vitamin A og B-6.
brie de meaux
Hvad er Brie? 

Brie er en knækket hvid og blødmodnet ost, typisk lavet på komælk. Den har en blød kant med hvid mug, der anses for at være en delikatesse. Brie stammer fra et område kaldet ”La Brie”, der findes cirka 50 km øst for Paris. Smagen af brie er rig, smøragtig, frugtig og mere jordagtig med alderen. Den har en flydende, cremet tekstur og en stærk jordagtig aroma.

Autentisk fransk brie kommer derfor fra Brie-regionen. Ligesom champagne ikke kan produceres udenfor Champagne, kan autentisk brie, såsom Brie de Meux AOC, ikke produceres udenfor Brie-området. Betegnelsen ”brie” kan dog tildeles til enhver type ost med den samme type kant. Her er de primære typer af brie der stammer fra Brie-området:

  • Brie de Meaux 
  • Brie de Melun 
  • Brie de Provins 
  • Brie de Favières 
  • Brie de Nangis 
  • Brie Noir 
  • Brie de Montereau 

Brie er lavet af pasteuriseret mælk og har generelt en mildere smag end autentisk fransk brie. De er meget populære og produceres også udenfor Frankrig, inklusive Danmark.

 

brie de melun

 

Sådan bliver brie produceret

Brie er lavet af pasteuriseret eller ikke-pasteuriseret rå komælk. Enzymer og osteløbe tilsættes for at hjælpe mælken med at fortykke og stivne. Ostemassen skæres og øses i runde forme, og vallen hældes fra. Osten saltes og skal herefter hvile i en uge for at lade kanten modnes. Brie er typisk moden efter fire uger.

 

Brug

Brie er en velkommen tilføjelse til ostebordet og nydes bedst når det serveres ved stuetemperatur med frugt, nødder, baguette-skiver og kiks. Brie kan også bruges i bagning, enten alene eller i butterdej; server med brød og frugt. Man kan smelte skiver af brie i gratiner, ovnretter, sovser, grillede ostesandwiches, panini, eller på pizza og fladbrød.

 

Kan du spise kanten? 

Svaret er et rungende ja. Brie udvikler en hvid, blød kant, der er en naturlig mugvækst – en form for pencillin (typisk Penicillium candidum). Denne mug producerer briens karakteristiske modne kant på ydersiden af ostene. Kanten er spiselig, lækker og anses for at være en delikatesse. Den er sød og blød, og komplementerer osten godt. Nogle anser det for at være nærmest blasfemi at smide kanten ud. Det er kanten, der giver osten hele sin lækre tekstur og smag. Den levende kant nedbryder fedtstoffer og proteiner i osten, der kan en mere cremet og flydende tekstur over tid.

 

Relaterede artikler

Hvad er Tartiflette?
Hvad er Tartiflette?
Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gr...
Læs mere
Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere
Alt du skal vide om hytteost
Alt du skal vide om hytteost
Hvad er hytteost? Hytteost er lavet af ostemassen fra komælk, som giver en blød hvid ost med en mild smag. I modsætni...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Alt du skal vide om fåreost
Alt du skal vide om fåreost
Ligesom oste af komælk, så omfavner fåreost en bred og lækker vifte af både verdensberømte klassikere og mindre velke...
Læs mere
Mozzarellaens verden - Alt du skal vide om mozzarella
Mozzarellaens verden - Alt du skal vide om mozzarella
Mozzarella er nok Italiens mest berømte ost. Men vidste du, at denne formaggio fresco fås i mange forskellige facone...
Læs mere
Fakta om laktose
Fakta om laktose
Fødevarer, der indeholder laktose Laktose forekommer naturligt i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt. Som bipro...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere