Hvordan man opbevarer ost

NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER! 

Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt og passende fugtighed. Plastfilm kan derfor risikere at kvæle osten og fastholde for meget af fugten, som fører til en underlig smag og konsistens, som er mærkeligt på alle de forkerte måder.

Tomme de montagne

Men bare rolig, at opbevare ost er nemt at lære og det kræver ikke meget, at holde ost frisk! Følg disse fem simple regler, for at opbevarer din ost på den rigtige måde.

Finca ost

1. TJEK DATOEN

Plastfilm lukker af for ilten og gør, at osten hurtigere bliver dårlig. Det er i orden, at ost er pakket ind i plastik i en kort periode – ost er nemlig god til at holde vejret. Tjek datoen for at være sikker på, at osten kun har været opbevaret i plastik i en uge eller kortere tid. Hvis der ikke er nogen dato, så bedøm selv ved at se efter misfarvninger på mærket eller revner på skorpen. 

2. FJERN PLASTFILMEN SÅ SNART DU KOMMER HJEM

Plastfilmen fanger fugten, hvilket kan gøre skorpen muggen. Plastfilmen kan også give mindre skader, især på hårde oste. Når du kommer hjem, så tag plastfilmen væk og lad osten ånde i nogle minutter. 

3. INDPAK MED PERGAMENTPAPIR OG I TUPPERWARE

Pergamentpapir giver luftveje og fugtighed, som gør osten meget sund og glad. Når du ligger osten til opbevaring så husk, at osten skal ligge uden at have nogle åbninger, fordi køleskabet udtørrer den, som var det dine hænder om vinteren. Læg den indpakkede ost i Tupperware, for at holde den god og tør.

ostepapir

4. SMID IKKE OSTEN UD HVIS DEN BLIVER MUGGEN

Som sagt er osten levende. Fordi ost er gæret, er der mange slags skimmel og bakterier, som lever i den. Hvis balancen i bakterierne bliver uhensigtsmæssig, vil du snart kunne se hvide pletter på din ost. Det er ikke skadeligt, så før du smider osten ud, så skrab bare muggen eller pletterne af og skift pergamentpapiret. Den eneste undtagelse til denne regel er frisk ost (for eksempel Mozzarella eller Mascarpone): hvis det bliver muggent, så er det bedst at smide det ud.

brie de meaux ost

5. SPIS OSTEN SNAREST EFTER DU HAR KØBT DEN

Et ostehjul stopper med at modne og begynder at blive dårligt så snart det er blevet skåret i mindre stykker, så det er derfor bedst kun at købe så meget, du har brug for, og spise det, før du køber mere. Det er vigtigt at bide mærke i, at ikke alle oste er holdbare på samme måde: ideelt set, så burde du spise friske oste inden for nogle dage og lettere modnede inden for nogle uger. Fastere oste, såsom cheddar og Gruyère, kan holde sig i nogle uger, imens tørre og hårde oste, såsom Parmigiano, godt kan holde i en måned eller endda længere, især når opbevaret i større stykker. Som tommelfingerregel, tjek efter mug cirka en gang om ugen. 

Relaterede Indlæg

Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Der er stærke holdninger til Gedeost. Enten elsker folk det, eller også hader de det. For en der elsker gedeoste, så ...
Læs mere
Alt du skal vide om ostefondue
Alt du skal vide om ostefondue
  Hvis du elsker ost, så er ostefondue lige noget for dig! Men, hvad er denne vidunderlige ret lavet af, og hvordan i...
Læs mere
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Raclette ost er en semihård komælksost fra Alperne. Den er oprindeligt hjemmehørende i De Schweiziske Alper, men prod...
Læs mere
Alt du skal vide om Emmental ost
Alt du skal vide om Emmental ost
  Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel...
Læs mere
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
  Pecorino er kernen af italiensk fåremælksost, hvilket inkluderer Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo ...
Læs mere
Alt du skal vide om ricotta ost
Alt du skal vide om ricotta ost
  Ricotta Nævn ricotta og det vil lede tankerne hen på en klassisk italiensk lasagne, men denne friske, bløde, fugti...
Læs mere

Skriv en kommentar