Hvordan man opbevarer ost

NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER! Det betyder, for at holde det friskt og lækkert, så skal ost i køleskabet have masser af ilt og passende fugtighed. Derimod kan plastfilm kvæle osten og fastholde for meget af fugten, som fører til en underlig smag and konsistens, som er mærkeligt på alle de forkerte måder.
Hvordan man opbevarer ost

NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER! 

Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt og passende fugtighed. Plastfilm kan derfor risikere at kvæle osten og fastholde for meget af fugten, som fører til en underlig smag og konsistens, som er mærkeligt på alle de forkerte måder.

Tomme de montagne

Men bare rolig, at opbevare ost er nemt at lære og det kræver ikke meget, at holde ost frisk! Følg disse fem simple regler, for at opbevarer din ost på den rigtige måde.

Hvordan man opbevar ost ?

1. TJEK DATOEN

Plastfilm lukker af for ilten og gør, at osten hurtigere bliver dårlig. Det er i orden, at ost er pakket ind i plastik i en kort periode – ost er nemlig god til at holde vejret. Tjek datoen for at være sikker på, at osten kun har været opbevaret i plastik i en uge eller kortere tid. Hvis der ikke er nogen dato, så bedøm selv ved at se efter misfarvninger på mærket eller revner på skorpen. 

2. FJERN PLASTFILMEN SÅ SNART DU KOMMER HJEM

Plastfilmen fanger fugten, hvilket kan gøre skorpen muggen. Plastfilmen kan også give mindre skader, især på hårde oste. Når du kommer hjem, så tag plastfilmen væk og lad osten ånde i nogle minutter.

3. INDPAK MED PERGAMENTPAPIR OG I TUPPERWARE

Pergamentpapir giver luftveje og fugtighed, som gør osten meget sund og glad. Når du ligger osten til opbevaring så husk, at osten skal ligge uden at have nogle åbninger, fordi køleskabet udtørrer den, som var det dine hænder om vinteren. Læg den indpakkede ost i Tupperware, for at holde den god og tør.

ostepapir

4. SMID IKKE OSTEN UD HVIS DEN BLIVER MUGGEN

Som sagt er osten levende. Fordi ost er gæret, er der mange slags skimmel og bakterier, som lever i den. Hvis balancen i bakterierne bliver uhensigtsmæssig, vil du snart kunne se hvide pletter på din ost. Det er ikke skadeligt, så før du smider osten ud, så skrab bare muggen eller pletterne af og skift pergamentpapiret. Den eneste undtagelse til denne regel er frisk ost (for eksempel Mozzarella eller Mascarpone): hvis det bliver muggent, så er det bedst at smide det ud.

parmiggiano - hvordan man opbevar ost

5. SPIS OSTEN SNAREST EFTER DU HAR KØBT DEN

Et ostehjul stopper med at modne og begynder at blive dårligt så snart det er blevet skåret i mindre stykker, så det er derfor bedst kun at købe så meget, du har brug for, og spise det, før du køber mere. Det er vigtigt at bide mærke i, at ikke alle oste er holdbare på samme måde: ideelt set, så burde du spise friske oste inden for nogle dage og lettere modnede inden for nogle uger. Fastere oste, såsom cheddar og Gruyère, kan holde sig i nogle uger, imens tørre og hårde oste, såsom Parmigiano, godt kan holde i en måned eller endda længere, især når opbevaret i større stykker. Som tommelfingerregel, tjek efter mug cirka en gang om ugen. 

Relaterede artikler

Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Deres komplekse smag og særdeles granulære tekstur er et resultat af deres lange modningstid. Parmigiano-Reggiano er ...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere
Alt du skal vide om ricotta ost
Alt du skal vide om ricotta ost
Ricotta Nævn ricotta og det vil lede tankerne hen på en klassisk italiensk lasagne, men denne friske, bløde, fugtige ...
Læs mere
Fakta om laktose
Fakta om laktose
Fødevarer, der indeholder laktose Laktose forekommer naturligt i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt. Som bipro...
Læs mere
Hvad er Tartiflette?
Hvad er Tartiflette?
Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gr...
Læs mere
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
  Ost er et mejeriprodukt, der kommer i hundredevis af teksturer og smagsvarianter. Næringen og smagen af ost afhænge...
Læs mere
Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere
Hvilke osteskorper kan man spise?
Hvilke osteskorper kan man spise?
“KAN JEG SPISE SKORPEN?”  Du kender det gamle ordsprog, “Sku ikke hunden på hårene”, og i mange af livets tilfælde ...
Læs mere