Alt du skal vide om ostefondue

Alt du skal vide om ostefondue

Hvis du elsker ost, så er ostefondue lige noget for dig! Men, hvad er denne vidunderlige ret lavet af, og hvordan inkorporerer du den i din hverdag?

 

Hvad er ostefondue?

Skønt der er mange variationer, så refererer ordet fondue primært til en ret, som består af smeltet ost kombineret med vin, cognac eller brandy. 

Ostefondue serveres på bordet i en keramisk gryde, der indeholder ost, som opvarmes nedenfra, for at holde den smeltet. Ostefondue nydes i fællesskab ved at dyppe lange gafler med brød ned i osten.

Fondue-entusiaster hævder, at den bedste bid udvikler sig i bunden af gryden i løbet af måltidet. Denne osteskorpe, der dannes i bunden af fonduegryden, kaldes la religieuse. Den skrabes ærbødigt af og fordeles rundt om bordet. 

 

ostefondue


 
 

Ostefondues Historie

Ostefondue stammer fra Schweiz. Det var en måde at få brugt hærdet ost og rester af brød på i vintermånederne, så traditionelt set bruges der schweiziske oste til retten, hovedsagelig Emmental og Gruyère. Navnet er afledt af det franske verbum fondre, som betyder "at smelte." 

Forskellige regioner i Schweiz, såvel som Frankrig og det alpine Italien, bruger forskellige oste, herunder Vacherin, Appenzeller og Sbrinz i Schweiz; Comté, Beaufort i Frankrig; og Fontina i Italien. 

 

Hvad kan man dyppe i ostefondue?

Udover brød, kan du dyppe alt, som smager godt sammen med ost, ned i din fondue. Bemærk, at nogle fødevarer er nemmere at stikke en gaffel i end andre, men lad det ikke stoppe dig.  

Det eneste du skal være ekstra opmærksom på er, at ostefondue, i modsætning til varm oliefondue, ikke tilbereder den mad, du dypper ned i osten. Så kød skal allerede være kogt.

Eksempler:

  • Kartoffel
  • Bidder af kalkun, skinke, eller roastbeef
  • Rå grønsager (såsom broccoli, blomkål, cherrytomater, gulerødder mm.)
  • Svampe
  • Kødboller

 

Sådan laver du ostefondue

Tricket med at lave ostefondue er at sikre, at osten smelter jævnt uden at skille. Dette opnås ved at inkorporere en stivelse, såsom majsstivelse, der fungerer som et emulgator.

Bemærk, at traditionel ostefondue er lavet med en brandy kaldet Kirschwasser (eller kort sagt Kirsch), som er lavet af kirsebær. Men, du kan bruge hvilken som helst cognac eller kirsebærvin. Brug dog ikke kirsebærlikør, da det ville være for sødt.

Traditionelt set laves ostefondue i en keramisk gryde på komfuret og flyttes derefter til bordet, hvor den holdes varm af et lille lys eller en lignende varmekilde nedenunder. Men du kan også lave det i en slow-cooker.

Sådan laver du fondue: Kombiner majsstivelse og Kirsch. Tilsæt derefter 2 dl vin, og lad blandingen simre let, inden du tilsætter små stykker ost. Tilsæt en håndfuld ad gangen og lad det smelte, før du tilsætter mere. Tilsæt salt, peber og muskatnød og server, mens den er varm og smeltende. 

Relaterede artikler

Hvilken ost er laktosefri? Læs alt om laktosefri ost.
Hvilken ost er laktosefri? Læs alt om laktosefri ost.
  Laktose, også kaldet mælkesukker, findes i alle mejeriprodukter, inklusive mælk, ost og yoghurt. Laktase, et enzym ...
Læs mere
Forskellen mellem Mozzarella og Burrata
Forskellen mellem Mozzarella og Burrata
Italien er blandt andet kendt for sit udsøgte køkken og sine lækre specialiteter. Mange danskere holder af det italie...
Læs mere
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Der er stærke holdninger til Gedeost. Enten elsker folk det, eller også hader de det. For en der elsker gedeoste, så ...
Læs mere
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino er kernen af italiensk fåremælksost, hvilket inkluderer Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo og...
Læs mere
De 5 bedste oste til rosévin
De 5 bedste oste til rosévin
Ost er den perfekte wingman til din rosé, og ikke bare fordi sammensætningen er usædvanlig delikat. Al fedtet og prot...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere
Alt du skal vide om Emmental ost
Alt du skal vide om Emmental ost
  Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere
American Express Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa