Alt du skal vide om ostefondue

ostefondue

 

Hvis du elsker ost, så er ostefondue lige noget for dig! Men, hvad er denne vidunderlige ret lavet af, og hvordan inkorporerer du den i din hverdag?

 

Hvad er ostefondue?

Skønt der er mange variationer, så refererer ordet fondue primært til en ret, som består af smeltet ost kombineret med vin, cognac eller brandy. 

Ostefondue serveres på bordet i en keramisk gryde, der indeholder ost, som opvarmes nedenfra, for at holde den smeltet. Ostefondue nydes i fællesskab ved at dyppe lange gafler med brød ned i osten.

Fondue-entusiaster hævder, at den bedste bid udvikler sig i bunden af gryden i løbet af måltidet. Denne osteskorpe, der dannes i bunden af fonduegryden, kaldes la religieuse. Den skrabes ærbødigt af og fordeles rundt om bordet. 

 

Alperne
 
 

Ostefondues Historie

Ostefondue stammer fra Schweiz. Det var en måde at få brugt hærdet ost og rester af brød på i vintermånederne, så traditionelt set bruges der schweiziske oste til retten, hovedsagelig Emmental og Gruyère. Navnet er afledt af det franske verbum fondre, som betyder "at smelte." 

Forskellige regioner i Schweiz, såvel som Frankrig og det alpine Italien, bruger forskellige oste, herunder Vacherin, Appenzeller og Sbrinz i Schweiz; Comté, Beaufort i Frankrig; og Fontina i Italien. 

 

Hvad kan man dyppe i ostefondue?

Udover brød, kan du dyppe alt, som smager godt sammen med ost, ned i din fondue. Bemærk, at nogle fødevarer er nemmere at stikke en gaffel i end andre, men lad det ikke stoppe dig.  

Det eneste du skal være ekstra opmærksom på er, at ostefondue, i modsætning til varm oliefondue, ikke tilbereder den mad, du dypper ned i osten. Så kød skal allerede være kogt.

Eksempler:

  • Kartoffel
  • Bidder af kalkun, skinke, eller roastbeef
  • Rå grønsager (såsom broccoli, blomkål, cherrytomater, gulerødder mm.)
  • Svampe
  • Kødboller

 

Sådan laver du ostefondue

Tricket med at lave ostefondue er at sikre, at osten smelter jævnt uden at skille. Dette opnås ved at inkorporere en stivelse, såsom majsstivelse, der fungerer som et emulgator.

Bemærk, at traditionel ostefondue er lavet med en brandy kaldet Kirschwasser (eller kort sagt Kirsch), som er lavet af kirsebær. Men, du kan bruge hvilken som helst cognac eller kirsebærvin. Brug dog ikke kirsebærlikør, da det ville være for sødt.

Traditionelt set laves ostefondue i en keramisk gryde på komfuret og flyttes derefter til bordet, hvor den holdes varm af et lille lys eller en lignende varmekilde nedenunder. Men du kan også lave det i en slow-cooker.

Sådan laver du fondue: Kombiner majsstivelse og Kirsch. Tilsæt derefter 2 dl vin, og lad blandingen simre let, inden du tilsætter små stykker ost. Tilsæt en håndfuld ad gangen og lad det smelte, før du tilsætter mere. Tilsæt salt, peber og muskatnød og server, mens den er varm og smeltende. 

Relaterede Indlæg

Hvorfor er sommer den bedste tid til at begynde på en ostekasse?
Hvorfor er sommer den bedste tid til at begynde på en ostekasse?
Kolde nætter er snart ovre, dagene bliver længere, og før du ved af det vil vi alle hygge os I parker, tænde for gril...
Læs mere
Sådan sammensætter du ost med vin
Sådan sammensætter du ost med vin
FIND DEN BEDSTE VIN TIL DIN OST Når vi tænker på en sammensætning af vin og ost, tænker vi automatisk på rødvin...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvilke osteskorper kan man spise?
Hvilke osteskorper kan man spise?
“KAN JEG SPISE SKORPEN?”  Du kender det gamle ordsprog, “Sku ikke hunden på hårene”, og i mange af livets tilfælde ...
Læs mere
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Der er stærke holdninger til Gedeost. Enten elsker folk det, eller også hader de det. For en der elsker gedeoste, så ...
Læs mere
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Raclette ost er en semihård komælksost fra Alperne. Den er oprindeligt hjemmehørende i De Schweiziske Alper, men prod...
Læs mere

Skriv en kommentar