Laktose, også kaldet mælkesukker, findes i alle mejeriprodukter, inklusive mælk, ost og yoghurt. Laktase, et enzym der opstår naturligt i menneskekroppen, skal bruges til at fordøje laktose. I takt med at folk ældes, kan deres laktaseproduktion nedsættes og skabe en overfølsomhed overfor laktose. Folk, der er laktoseintolerante, tror måske at de helt skal opgive ost. Heldigvis er dette ikke tilfældet, da der flere muligheder indenfor ost.
Laktose i ost
Mange typer oste har helt naturligt et lavt eller ikke-sporbart indhold af laktose. Hvordan kan du se, hvor meget laktose en ost indeholder? Lad processen for ostefremstilling være din guide.
Under ostefremstillingen, bliver mælken tykkere og vallen (væske) drænes fra ostemassen (solidt). Valle indeholder typisk mere laktose end ostemassen. Eftersom vallen drænes fra ostemassen før osten laves, fjerner det en del laktose. Ostemasse, der bruges til at lave blødere oste (såsom brie), har mere fugt (valle) end ostemasser, der bruges til at lave hårde og tørre oste, såsom cheddar. Derfor har bløde oste større tendens til at have mere laktose end hårde oste.
I takt med at osten modnes, mister den endnu mere fugt. Jo længere en ost er blevet modnet, jo mindre laktose vil forblive i det endelige produkt. Hvis du er bekymret angående laktose, så tal med din lokale ostemager om hvor længe en ost er blevet modnet, før du køber den.
Oste med lavt laktoseindhold
Sådan finder du oste med lavt laktoseindhold.
Som man kunne læse ovenover, så bliver ost lavet ved at tilføje bakterier eller syre til mælk og herefter adskille ostemassen der dannes fra vallen. Eftersom at det meste laktose i mælk findes i vallen, så bliver en del af det fjernet når osten laves. Men mængden der forbliver i oste kan variere, og oste med de laveste mængder er dem, der er blevet modnet længst. Det er fordi, at bakterierne i osten er i stand til at nedbryde noget af det tilbageværende laktose og mindske indholdet. Jo længere en ost modnes, jo mere laktose nedbrydes af bakterierne i den. Det betyder, at modnede, hårde oste ofte har et lavt laktoseindhold. For eksempel kan 100 gram cheddarost indeholde kun små sporbare mængder af det. Oste med lavt laktoseindhold inkluderer Parmesan, Gruyère, Comté og cheddar. Moderate portioner af disse oste kan ofte tales af folk med laktoseintolerance.
Ultrafiltrerede oste passer også til folk der er laktoseintolerante. Membranfiltrering er en trykdrevet adskillelsesproces, som tillader selektiv bevaring og koncentration af visse komponenter af fødevarestrømmen, såsom laktose (< 0,01g/100g). Gedebrie, brebirousse og vacherousse er perfekte substitutter for en brie, hvis du er laktoseintolerant. Endelig, så er Danmarks mest populære ost også laktosefri. Vallen der indeholder laktose fjernes under produktionen af Danbo, hvilket gør den naturligt laktosefri (<0,01g/100g).
Og hvad hvis jeg stadig bliver syg?
Desværre har du måske en mejeri- eller kaseinallergi og skal måske undgå mejeriprodukter helt. Beklager.
En masse folk der er laktoseintolerante tænker, at de ikke kan spise ost, men vi har fastslået at dette ikke er korrekt. Jeg håber, at jeg har vist dig lyset, og jeg er klar til at besvare alle dine spørgsmål om at spise ost når man er laktoseintolerant (info@osteposten.dk)