Ost er den perfekte wingman til din rosé, og ikke bare fordi sammensætningen er usædvanlig delikat. Al fedtet og proteinet sløver absorberingen af alkohol i dit blod, så du kan drikke mere vin. Den syrlige rosé renser også ganen, så du kan spise mere ost. Det betyder, at du kan vitterligt få rosé hele dagen.
Det perfekte match af vin og ost er svært, men rosé går med næsten enhver type ost. Bare undgå alt der er for stærkt eller lugtende, som kan overdøve den delikate vin. Her er nogle af mine yndlingsoste, der kan sættes sammen med rosé.
1- Gedeost har en syrlig smag, der går godt sammen med vine, der er lyse og har en syrlighed, ligesom rosé. Blød gedeost går godt sammen med rosé, men du kan også eksperimentere med ældre varianter. Du kan ganske enkelt spise gedeost med kiks eller brød, eller lave en lækker gedeostetoast med bær, avocado eller urter.
2- Den syrlige, salte fetaost er et fint match med den mere hurtige syrlighed i rosé. Den knasende, rene smag af rosé hjælper også med at rense ganen og gøre den klar til mere salt ost. Det er nemt at smide en stump feta og en flaske rosé ind i et simpelt og lækkert måltid. Top fetaen med ekstra jomfruolivenolie og friske urter, og server med godt brød til. Server oliven, hummus eller charcuteri ved siden af, hvis du vil.
3- La Tur: Denne cremede og rige italienske ost har en blanding af tre forskellige slags mælk – ged, får og ko – men det er smagen af gedemælken der virkelig skærer igennem. Salt, jordagtig og frisk – denne ost vil gå fint sammen med en rosé, der har en note af friske bær i smagen eller aromaen; måske en flaske fra Californien.
4- Gruyere eller Appenzeller. Disse to schweiziske oste har en blød og cremet tekstur og intens smag fra blandingen af urter, krydderier og alkohol, der gnides på kanten mens osten modnes. Det er den let krydrede, urteagtige smag ved Appenzeller og Gruyere, der går godt sammen med rosé, især hvis vinen også har en smule krydderi.
Find inspiration til grill-aftener eller til salat med vores udvalg af ost til sommer her!