Hvad er Tartiflette?

Tartiflette, som er en ikonisk opskrift fra Savoy-regionen, er indbegrebet af samhørighed og fællesskab. Den bliver brugt alle vegne, fra køkkenet derhjemme til ude på tur, og er maskotten ved en lang række vintersportsgrene… Man kan ikke benægte, at der er intet bedre end et godt måltid mad efter en lang dag med hård fysisk aktivitet ude på løjperne!
Tartiflette

Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gråvejrsdag, eller til enhver anden lejlighed. Dem der kender retten, vil aldrig gå glip af muligheden for at nyde en god, hjemmelavet tartiflette! Tartiflette, som er en ikonisk opskrift fra Savoy-regionen, er indbegrebet af samhørighed og fællesskab. Den bliver brugt alle vegne, fra køkkenet derhjemme til ude på tur, og er maskotten ved en lang række vintersportsgrene… Man kan ikke benægte, at der er intet bedre end et godt måltid mad efter en lang dag med hård fysisk aktivitet ude på løjperne!

Men i modsætning til hvad du måske tror, så har Tartiflette (eller i hvert fald navnet) ikke altid været en del af folkloren i Savoyard! Faktisk dateres navnet ”Tartiflette” helt tilbage til 80’erne. Restauratører i Savoyard satte retten tilbage på menukortet med et nyt navn. Tartiflette, som får sit navn fra ”Tartifla”-kartoffelsorten fra Savoyard, var faktisk inspireret af den traditionelle ret ved navn La Péla. Hvad er forskellen mellem dem? Tilberedelsesmetoden og tilføjelsen af et skvæt hvidvin! La Péla tilberedes i en stor pande med et langt håndtag der ligner en spade – deraf navnet. Den blev tilberedt over et ildsted eller en stor brødovn. Det må siges, at den ovnbagte tartiflette er lidt mere praktisk!

 

Tartiflette opskrift

Hvilke ingredienser skal man bruge til en god tartiflette?
Lad os starte med de basale ting i opskriften, som reelt gør en tartiflette til en tartiflette… Den hellige Reblochon de Savoie! Uden denne ikoniske ost… ingen opskrift… og ingen opskrift betyder ingen tartiflette!
Reblochon er en Savoyard-ost lavet af upasteuriseret mælk, der er certificeret PDO (Protected Designation of Origin). Det betyder, at processen bliver reguleret af strenge officielle specifikationer, der skal følges omhyggeligt. Denne certificering gælder de produkter, hvis produktionsstadier udføres i overensstemmelse med anerkendte metoder, der er gået i arv i flere generationer. Det sikrer, at forbrugeren kun tilbydes de bedste produkter takket være den kontrollerede og nøje overvågede proces, der netop giver produkter af den højeste kvalitet.

Som du nok allerede har gættet, så er Reblochon en ost fra Savoyard. Navnet kommer fra udtrykket ”re-blocher”, der betyder at ”malke for anden gang”. I det 17. århundrede blev mælken til Reblochon produceres via en ekstra malkning af køerne. Mælken blev dermed mere cremet og fyldig end ved første malkning, hvilket giver Reblochon de Savoie den traditionelle cremede tekstur.

Det er faktisk ret simpelt. Du skal bruge følgende til en Savoyard Tartiflette:

  • En Reblochon de Savoie-ost
  • Kartofler med fast kød
  • Nogle flæskestrimler og løg.

Du kan tilføje en smule hvidvin fra Savoyard for ekstra smag (en god Apremont, Chigning eller Roussette, for eksempel) eller en chardonnay og en smule fed créme fraiche for at gøre retten ekstra cremet.
En smule peber eller lidt revet muskatnød giver ekstra dybde i rettens smag.

Derudover, for at få en endnu bedre tartiflette, anbefaler vi at du først bruner kartoflerne med flæskestrimlerne uden at tilføje noget olie eller fedtstof! Det gør dem mere cremede og smagfulde. Du kan også tilberede dem i vand, hvis du foretrækker. Det er en smagssag. Derudover er der ikke så meget andet at tilføje. Det er alt hvad du skal bruge. Sæt det i ovnen og bag ved 200°C i 15-20 minutter for at få en Tartiflette med en gylden topping af Reblochon. Du vil med garanti nyde retten, når den er tilberedt på denne måde.

 

Relaterede artikler

Fakta om laktose
Fakta om laktose
Fødevarer, der indeholder laktose Laktose forekommer naturligt i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt. Som bipro...
Læs mere
Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvad er danbo ost?
Hvad er danbo ost?
Danbo ost er en dansk ostetype, der har været populær i Danmark i mange år. Den er kendt for sin karakteristiske smag...
Læs mere
Alt du skal vide om fåreost
Alt du skal vide om fåreost
Ligesom oste af komælk, så omfavner fåreost en bred og lækker vifte af både verdensberømte klassikere og mindre velke...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Deres komplekse smag og særdeles granulære tekstur er et resultat af deres lange modningstid. Parmigiano-Reggiano er ...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere