Hvad er Tartiflette?

Tartiflette, som er en ikonisk opskrift fra Savoy-regionen, er indbegrebet af samhørighed og fællesskab. Den bliver brugt alle vegne, fra køkkenet derhjemme til ude på tur, og er maskotten ved en lang række vintersportsgrene… Man kan ikke benægte, at der er intet bedre end et godt måltid mad efter en lang dag med hård fysisk aktivitet ude på løjperne!
Tartiflette

Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gråvejrsdag, eller til enhver anden lejlighed. Dem der kender retten, vil aldrig gå glip af muligheden for at nyde en god, hjemmelavet tartiflette! Tartiflette, som er en ikonisk opskrift fra Savoy-regionen, er indbegrebet af samhørighed og fællesskab. Den bliver brugt alle vegne, fra køkkenet derhjemme til ude på tur, og er maskotten ved en lang række vintersportsgrene… Man kan ikke benægte, at der er intet bedre end et godt måltid mad efter en lang dag med hård fysisk aktivitet ude på løjperne!

Men i modsætning til hvad du måske tror, så har Tartiflette (eller i hvert fald navnet) ikke altid været en del af folkloren i Savoyard! Faktisk dateres navnet ”Tartiflette” helt tilbage til 80’erne. Restauratører i Savoyard satte retten tilbage på menukortet med et nyt navn. Tartiflette, som får sit navn fra ”Tartifla”-kartoffelsorten fra Savoyard, var faktisk inspireret af den traditionelle ret ved navn La Péla. Hvad er forskellen mellem dem? Tilberedelsesmetoden og tilføjelsen af et skvæt hvidvin! La Péla tilberedes i en stor pande med et langt håndtag der ligner en spade – deraf navnet. Den blev tilberedt over et ildsted eller en stor brødovn. Det må siges, at den ovnbagte tartiflette er lidt mere praktisk!

 

Tartiflette opskrift

Hvilke ingredienser skal man bruge til en god tartiflette?
Lad os starte med de basale ting i opskriften, som reelt gør en tartiflette til en tartiflette… Den hellige Reblochon de Savoie! Uden denne ikoniske ost… ingen opskrift… og ingen opskrift betyder ingen tartiflette!
Reblochon er en Savoyard-ost lavet af upasteuriseret mælk, der er certificeret PDO (Protected Designation of Origin). Det betyder, at processen bliver reguleret af strenge officielle specifikationer, der skal følges omhyggeligt. Denne certificering gælder de produkter, hvis produktionsstadier udføres i overensstemmelse med anerkendte metoder, der er gået i arv i flere generationer. Det sikrer, at forbrugeren kun tilbydes de bedste produkter takket være den kontrollerede og nøje overvågede proces, der netop giver produkter af den højeste kvalitet.

Som du nok allerede har gættet, så er Reblochon en ost fra Savoyard. Navnet kommer fra udtrykket ”re-blocher”, der betyder at ”malke for anden gang”. I det 17. århundrede blev mælken til Reblochon produceres via en ekstra malkning af køerne. Mælken blev dermed mere cremet og fyldig end ved første malkning, hvilket giver Reblochon de Savoie den traditionelle cremede tekstur.

Det er faktisk ret simpelt. Du skal bruge følgende til en Savoyard Tartiflette:

  • En Reblochon de Savoie-ost
  • Kartofler med fast kød
  • Nogle flæskestrimler og løg.

Du kan tilføje en smule hvidvin fra Savoyard for ekstra smag (en god Apremont, Chigning eller Roussette, for eksempel) eller en chardonnay og en smule fed créme fraiche for at gøre retten ekstra cremet.
En smule peber eller lidt revet muskatnød giver ekstra dybde i rettens smag.

Derudover, for at få en endnu bedre tartiflette, anbefaler vi at du først bruner kartoflerne med flæskestrimlerne uden at tilføje noget olie eller fedtstof! Det gør dem mere cremede og smagfulde. Du kan også tilberede dem i vand, hvis du foretrækker. Det er en smagssag. Derudover er der ikke så meget andet at tilføje. Det er alt hvad du skal bruge. Sæt det i ovnen og bag ved 200°C i 15-20 minutter for at få en Tartiflette med en gylden topping af Reblochon. Du vil med garanti nyde retten, når den er tilberedt på denne måde.

 

Relaterede artikler

Rissalat & Midsommerost med kylling, æbler og valnødder
Rissalat & Midsommerost med kylling, æbler og valnødder
  Thises Midsommerost er produceret på den tid af året, hvor dagene er længst; 14 dage før og 14 dage efter sommerso...
Læs mere
Snack med Brie de Meaux, Bacon og hindbær
Snack med Brie de Meaux, Bacon og hindbær
    Brie de Meaux er en blød og fløjlsagtig ost med en mørk skorpe. Brie de Meaux er nævnt i anekdoter og skrifter ti...
Læs mere
Tapas med Mahon ost
Tapas med Mahon ost
  Mahon er en flot mørkegul ost, lavet på komælk og lagret i mindst 5 måneder. Osten produceres på øen Menorca. Smage...
Læs mere
Sandwich med æble, spinat og gedebrie
Sandwich med æble, spinat og gedebrie
    Det der gør, at denne gedebrie skiller sig ud fra mængden af andre brieoste er ikke blot at den laves i en sekska...
Læs mere
Tærte med pærer og Fourme d'Ambert
Tærte med pærer og Fourme d'Ambert
  Fourme d'Ambert er en favorit blandt mange osteelskerer. Rund og markeret med grå/hvide aftegninger på skindet. Os...
Læs mere
Kyllingebryst med Morbier
Kyllingebryst med Morbier
  Morbier er en unik, fransk specialitet fremstillet af upasteuriseret komælk. Morbier kommer fra regionen Jura i det...
Læs mere
Pasta med blå Munkeost, valnødder og spinat
Pasta med blå Munkeost, valnødder og spinat
  På Drøsbro Mejeri,  en del af Mammen Mejerier produceres blåskimmelosten i mange forskellige udgaver. De laver udov...
Læs mere
Kyllingbryst med munster AOP
Kyllingbryst med munster AOP
Munster er en rund ost med en vasket skorpe, der er sart orange. Indeni er osten blød, men stadig fast. Smagen er hve...
Læs mere