Gratis fragt ved køb over 499kr eller 49kr

Hvad er Tartiflette?

Tartiflette


Hvad er Tartiflette? 

Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gråvejrsdag, eller til enhver anden lejlighed. Dem der kender retten, vil aldrig gå glip af muligheden for at nyde en god, hjemmelavet tartiflette!

Tartiflette, som er en ikonisk opskrift fra Savoy-regionen, er indbegrebet af samhørighed og fællesskab. Den bliver brugt alle vegne, fra køkkenet derhjemme til ude på tur, og er maskotten ved en lang række vintersportsgrene… Man kan ikke benægte, at der er intet bedre end et godt måltid mad efter en lang dag med hård fysisk aktivitet ude på løjperne!
Men i modsætning til hvad du måske tror, så har Tartiflette (eller i hvert fald navnet) ikke altid været en del af folkloren i Savoyard!
Faktisk dateres navnet ”Tartiflette” helt tilbage til 80’erne. Restauratører i Savoyard satte retten tilbage på menukortet med et nyt navn. Tartiflette, som får sit navn fra ”Tartifla”-kartoffelsorten fra Savoyard, var faktisk inspireret af den traditionelle ret ved navn La Péla. Hvad er forskellen mellem dem? Tilberedelsesmetoden og tilføjelsen af et skvæt hvidvin! La Péla tilberedes i en stor pande med et langt håndtag der ligner en spade – deraf navnet. Den blev tilberedt over et ildsted eller en stor brødovn. Det må siges, at den ovnbagte tartiflette er lidt mere praktisk!

 

Tartiflette opskrift

Hvilke ingredienser skal man bruge til en god tartiflette?
Lad os starte med de basale ting i opskriften, som reelt gør en tartiflette til en tartiflette… Den hellige Reblochon de Savoie! Uden denne ikoniske ost… ingen opskrift… og ingen opskrift betyder ingen tartiflette!
Reblochon er en Savoyard-ost lavet af upasteuriseret mælk, der er certificeret PDO (Protected Designation of Origin). Det betyder, at processen bliver reguleret af strenge officielle specifikationer, der skal følges omhyggeligt. Denne certificering gælder de produkter, hvis produktionsstadier udføres i overensstemmelse med anerkendte metoder, der er gået i arv i flere generationer. Det sikrer, at forbrugeren kun tilbydes de bedste produkter takket være den kontrollerede og nøje overvågede proces, der netop giver produkter af den højeste kvalitet.

Som du nok allerede har gættet, så er Reblochon en ost fra Savoyard. Navnet kommer fra udtrykket ”re-blocher”, der betyder at ”malke for anden gang”. I det 17. århundrede blev mælken til Reblochon produceres via en ekstra malkning af køerne. Mælken blev dermed mere cremet og fyldig end ved første malkning, hvilket giver Reblochon de Savoie den traditionelle cremede tekstur.

Det er faktisk ret simpelt. Du skal bruge følgende til en Savoyard Tartiflette:

  • En Reblochon de Savoie-ost
  • Kartofler med fast kød
  • Nogle flæskestrimler og løg.

Du kan tilføje en smule hvidvin fra Savoyard for ekstra smag (en god Apremont, Chigning eller Roussette, for eksempel) eller en chardonnay og en smule fed créme fraiche for at gøre retten ekstra cremet.
En smule peber eller lidt revet muskatnød giver ekstra dybde i rettens smag.

Derudover, for at få en endnu bedre tartiflette, anbefaler vi at du først bruner kartoflerne med flæskestrimlerne uden at tilføje noget olie eller fedtstof! Det gør dem mere cremede og smagfulde. Du kan også tilberede dem i vand, hvis du foretrækker. Det er en smagssag. Derudover er der ikke så meget andet at tilføje. Det er alt hvad du skal bruge. Sæt det i ovnen og bag ved 200°C i 15-20 minutter for at få en Tartiflette med en gylden topping af Reblochon. Du vil med garanti nyde retten, når den er tilberedt på denne måde.

 

Relaterede Indlæg

Kyllingbryst med munster AOP
Kyllingbryst med munster AOP
Munster er en rund ost med en vasket skorpe, der er sart orange. Indeni er osten blød, men stadig fast. Smagen er hve...
Læs mere
Knuste kartofler med skinke og Raclette ost
Knuste kartofler med skinke og Raclette ost
  Raclette ost nydes bedst smeltet og er derfor en skøn ingrediens i vinterkøkkenet. Raclette ost er en halvfast ost ...
Læs mere
Spinatsalat med Comté (til 2 personer)
Spinatsalat med Comté (til 2 personer)
  Må vi foreslå denne simple opskrift til den Comté du finder i vores Juli kasse… Ingredienser 100g Comté AOP 150g...
Læs mere
Camembert de Normandie med pærer
Camembert de Normandie med pærer
  Her en opskrift af tartiner med Camembert de Normandie og pærer. Virkelig nemt og lækkert!  Osten er opfundet af Ma...
Læs mere
Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere
Alt du skal vide om hytteost
Alt du skal vide om hytteost
Hvad er hytteost? Hytteost er lavet af ostemassen fra komælk, som giver en blød hvid ost med en mild smag. I modsætni...
Læs mere

Skriv en kommentar