Alt du skal vide om fåreost

ossau iraty

Ligesom oste af komælk, så omfavner fåreost en bred og lækker vifte af både verdensberømte klassikere og mindre velkendte varianter. Blandt de førende på listen over ikoniske fåremælksoste er Manchego, Roquefort, Pecorino og Feta, som er fire særskilte ostetyper, der viser kategoriens alsidighed. Disse oste, med forskellige slags udseende, deler en unik smagsprofil, med yngre hjul, der vedligeholder en sød nøddesmag og modnede varianter, der udvikler salte noter af ristet kød – ofte bliver smagen og aromaen bemærket til at være ”fåret”, hvilket beskriver noterne af lanolin, der kan opstå i disse lækkerheder.

Fåreost er en klassifikation, der gives til en bred vifte af hårde og bløde oste, der foreberedes ved at bruge mælk fra et får. Osten er lavet af fåremælk, der indeholder mere laktose og mineraler end selv komælk eller gedemælk, og dobbelt så meget smørfedt. Dette høje fedtindhold giver osten en cremet følelse i munden. Fåreost har et lavt kalciumindhold, hvilket gør den mindre sårbar overfor forurening end komælk under kølingsprocessen.

Hvorfor fåreost er bedre for dig end ko- eller gedeost – De næringsmæssige fordele ved fåreost.

De fleste mennesker ved, at alle mælke- og mejeriprodukter er gode kilder til protein og kalcium og kan udgøre en del af en sund kost – men vidste du, at fåremælk har et langt højere kalciumindhold end mælk fra en ko? Kalcium er, selvfølgelig, særlig nyttig til at hjælpe os med at udvikle sunde knogler og tænder.

Fåremælk indeholder både mere fedt og protein end ko- og gedemælk, som giver den en sødere smag og højere næringsindhold. Den har høje niveauer af zink og B-vitamin. Mens et højere fedtindhold ikke er gode nyheder for alle, der overvejer at skifte til fåremælk, så er det værd at bemærke, at 45% af fedtsyrene i fåremælk er mono- eller flerumættede. Fåremælk indeholder den dobbelte mængde af smørfedt sammenlignet med gede- og komælk. Fedtkuglerne i fåremælk er mindre end dem i enten ko- eller gedemælk. Derfor er mælken mere homogen. Mindre fedtkugler fordøjes nemmere og har mindre risiko for at forårsage forhøjet kolesterol i blodet.

6 typer af fåreost

Der er mange varianter af fåreost med vigtige roller i den kulinariske kanon i Italien, Spanien, Frankrig og Grækenland.

Manchego: Manchego, en af de mest velkendte fåreoste, stammer fra La Mancha-regionen i Spanien. Manchego er en fast, smidig ost med en relativ mild smag lavet af mælk fra Manchega-får. Queso manchego er et beskyttet kontrolleret oprindelsesbetegnelse (PDO) produkt, hvilket betyder, at osten skal laves ved brug af traditionelle metoder i La Mancha-regionen for at anses som værende ægte queso manchego.

Roquefort: Roquefort er en blå ost fra det sydlige Frankrig. Det er kendt for sin mosfarvede grønblå stipling, delikate krummede tekstur og skarpe syrlige smag.

roquefort


Ossau-Iraty: Ossau-Iraty er en mellemfast upasteuriseret fåreost lavet i den fransk-baskiske region. Takket være dens historiske oprindelse og traditionelle metoder (den laves stadig primært af fårehyrder, der passer Basco-béarnaise, Red-Face Manech eller Black-Face Manech-får, der græsser ude på landet), deler den udmærkelsen af, at være en af de to eneste oste, der nogensinde har fået ”appellation d’origine contrôlée (AOC) status i Frankrig – den anden er Roquefort. (AOC, som oversættes til kontrolleret oprindelsesbetegnelse, er et fransk certifikationssystem der beskytter særlige vine, oste og smør – meget lig EU’s PDO-regulering.)

Pecorino: Pecorino-osten forbliver en af de bedste i Italien. Der er seks primære varianter af Pecorino-osten – pecorino romano, pecorino toscano, pecorino siciliano, pecorino di Carmasciano og pecorina sardo – med beskyttet kontrolleret oprindelsesbetegnelse under EU-lovgivningen. Der er masser af andre pecorino-varianter, som ikke har den beskyttede betegnelse. Hver variant af Pecorino-osten viser små forskelle indenfor terrior og gane når du bevæger dig gennem landet. I visse dele af Syditalien bliver pecorino-osten tilsat ingredienser, såsom trøfler og nødder – typisk valnødder eller pistachie for at fremhæve ostens egen nøddesmag – samt krydderier.

pecorino ost

Feta: Feta er en saltlagret fåreost fra Grækenland. Feta er lavet enten primært fra fåremælk eller af en blanding af både fåre- og gedemælk, og formet til blokke, der nemt krummer i salater eller flaget bagværk.


Halloumi: Halloumi fra Cypern er en umodnet, saltlagret fåreost med en tekstur, der minder om mozzarella eller paneer, en blød ost fra Indien. Halloumi, som typisk steges eller grilles, kan også laves med gedemælk eller komælk.

Relaterede artikler

Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvad er danbo ost?
Hvad er danbo ost?
Danbo ost er en dansk ostetype, der har været populær i Danmark i mange år. Den er kendt for sin karakteristiske smag...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Deres komplekse smag og særdeles granulære tekstur er et resultat af deres lange modningstid. Parmigiano-Reggiano er ...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere
Fakta om laktose
Fakta om laktose
Fødevarer, der indeholder laktose Laktose forekommer naturligt i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt. Som bipro...
Læs mere
Hvad er Tartiflette?
Hvad er Tartiflette?
Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gr...
Læs mere