Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost

Parmigiano-Reggiano er en hård, tør ost fremstillet af skummet eller delvist skummet komælk. Parmigiano-Reggiano har en hård, lys, gylden skorpe med et stråfarvet indre og en rig, stærk smag. Parmigiano-Reggiano oste modnes i mindst to år. Parmigiano-Reggiano oste med stravecchio-mærket er blevet modnet i tre år, mens stravecchiones er fire år gamle eller ældre.

parmesanost

Deres komplekse smag og særdeles granulære tekstur er et resultat af deres lange modningstid. Parmigiano-Reggiano er blevet kaldt "Ostenes Konge", og det er ikke en betegnelse, italienerne bare smækker på enhver gammel ost. Der er kriterier, der skal opfyldes.

 

Hvad gør, at en ost er en Parmigiano-Reggiano? 

Når ordene Parmigiano-Reggiano’ står trykt på skorpen, betyder det, at osten er fremstillet i Italien i et af følgende områder: Bologna, Mantova, Modena eller Parma (hvorfra denne ost får sit navn). 

Under italiensk lovgivning er det kun ost, der produceres i disse provinser, der må bære mærket "Parmigiano-Reggiano," og europæisk lov klassificerer både navnet og oversættelsen "Parmesan" som en beskyttet oprindelsesbetegnelse. 

I Italien er DOC (Denominazione di Origine controllata) lovgivningen til for at bevare integriteten af traditionelle italienske fødevarer ved at sikre smagen og kvaliteten. Inden for den Europæiske Union er Parmesanost og Parmigiano-Reggiano således en og samme ost ifølge DOC-lovgivningen. 

 

Parmesanost 

Almindelig Parmesanost er en familie af hårde riveoste, der er lavet af komælk og inspireret af den originale italienske ost. Osten er generelt lysegul i farven og bruges som regel revet på retter som spaghetti, Cæsarsalat og pizza. Almindelig Parmesanost sælges ofte i revet tilstand og modnes i under 12 måneder. Du skal ikke lade dig snyde af etiketten eller af det italienske flag, da der er mange revne parmesanoste, der sælges i Danmark, hvis emballage henviser til Italien, selvom de rent faktisk produceres i Østeuropa. 

Inden for den Europæiske Union, må begrebet Parmesan ifølge loven kun bruges som henvisning til selve Parmigiano-Reggiano osten, som skal være produceret inden for et begrænset geografisk område ved hjælp af nøje definerede metoder. 

Parmesan bruges fortrinsvis til at rive, og i Italien kaldes den grana, som betyder "korn," hvilket henviser til dens granulære tekstur. Inden for Italiens grænser kaldes oste som Parmigiano-Reggiano også grana. Mange af disse oste smager dejligt i sig selv. Et eksempel er osten Grana Padano. 

Navnet Parmigiano bruges i dele af Italien om grana-oste, der ikke opfylder kravene for Parmigiano-Reggianos beskyttede oprindelsesbetegnelse, såsom specifikke produktionsområder, hvad kvæget spiser, modningstiden og så videre. 

 

Smager "imiteret" Parmesanost lige så godt? 

En ost, der sælges som Parmesanost i Danmark, men som ikke er ægte Parmigiano-Reggiano, kan stadig være en velsmagende ost. Der er mange ostemagere, der producerer oste af høj kvalitet, der er inspireret af Parmigiano-Reggiano. Mange store osteproducenter sælger rimelig god Parmesanost. Er smagen lige så kompleks som den ægte Parmigiano- Reggiano? Vi sælger udelukkende Parmigiano-Reggiano, fordi vi ønsker at give vores kunder autentiske produkter, så det må du selv bedømme. Køb begge slags og smag på dem side om side. Her er en video, der forklarer, hvorfor Parmiggiano-Reggiano er dyrere end de billigere alternativer til Parmesanost.

Relaterede artikler

Fakta om laktose
Fakta om laktose
Fødevarer, der indeholder laktose Laktose forekommer naturligt i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt. Som bipro...
Læs mere
Hvad er Tartiflette?
Hvad er Tartiflette?
Tartiflette… Dronningen af vinterretterne, som er en sikker vinder når man skal bruge et varmende festmåltid på en gr...
Læs mere
Hvad er blåskimmelost ?
Hvad er blåskimmelost ?
Blåskimmelost er en betegnelse, der bruges til at beskrive en ost, der er produceret med pasteuriseret ko-, får- elle...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvad er danbo ost?
Hvad er danbo ost?
Danbo ost er en dansk ostetype, der har været populær i Danmark i mange år. Den er kendt for sin karakteristiske smag...
Læs mere
Alt du skal vide om fåreost
Alt du skal vide om fåreost
Ligesom oste af komælk, så omfavner fåreost en bred og lækker vifte af både verdensberømte klassikere og mindre velke...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere