Deres komplekse smag og særdeles granulære tekstur er et resultat af deres lange modningstid. Parmigiano-Reggiano er blevet kaldt "Ostenes Konge", og det er ikke en betegnelse, italienerne bare smækker på enhver gammel ost. Der er kriterier, der skal opfyldes.
Hvad gør, at en ost er en Parmigiano-Reggiano?
Når ordene ’Parmigiano-Reggiano’ står trykt på skorpen, betyder det, at osten er fremstillet i Italien i et af følgende områder: Bologna, Mantova, Modena eller Parma (hvorfra denne ost får sit navn).
Under italiensk lovgivning er det kun ost, der produceres i disse provinser, der må bære mærket "Parmigiano-Reggiano," og europæisk lov klassificerer både navnet og oversættelsen "Parmesan" som en beskyttet oprindelsesbetegnelse.
I Italien er DOC (Denominazione di Origine controllata) lovgivningen til for at bevare integriteten af traditionelle italienske fødevarer ved at sikre smagen og kvaliteten. Inden for den Europæiske Union er Parmesanost og Parmigiano-Reggiano således en og samme ost ifølge DOC-lovgivningen.
Parmesanost
Almindelig Parmesanost er en familie af hårde riveoste, der er lavet af komælk og inspireret af den originale italienske ost. Osten er generelt lysegul i farven og bruges som regel revet på retter som spaghetti, Cæsarsalat og pizza. Almindelig Parmesanost sælges ofte i revet tilstand og modnes i under 12 måneder. Du skal ikke lade dig snyde af etiketten eller af det italienske flag, da der er mange revne parmesanoste, der sælges i Danmark, hvis emballage henviser til Italien, selvom de rent faktisk produceres i Østeuropa.
Inden for den Europæiske Union, må begrebet Parmesan ifølge loven kun bruges som henvisning til selve Parmigiano-Reggiano osten, som skal være produceret inden for et begrænset geografisk område ved hjælp af nøje definerede metoder.
Parmesan bruges fortrinsvis til at rive, og i Italien kaldes den grana, som betyder "korn," hvilket henviser til dens granulære tekstur. Inden for Italiens grænser kaldes oste som Parmigiano-Reggiano også grana. Mange af disse oste smager dejligt i sig selv. Et eksempel er osten Grana Padano.
Navnet Parmigiano bruges i dele af Italien om grana-oste, der ikke opfylder kravene for Parmigiano-Reggianos beskyttede oprindelsesbetegnelse, såsom specifikke produktionsområder, hvad kvæget spiser, modningstiden og så videre.
Smager "imiteret" Parmesanost lige så godt?
En ost, der sælges som Parmesanost i Danmark, men som ikke er ægte Parmigiano-Reggiano, kan stadig være en velsmagende ost. Der er mange ostemagere, der producerer oste af høj kvalitet, der er inspireret af Parmigiano-Reggiano. Mange store osteproducenter sælger rimelig god Parmesanost. Er smagen lige så kompleks som den ægte Parmigiano- Reggiano? Vi sælger udelukkende Parmigiano-Reggiano, fordi vi ønsker at give vores kunder autentiske produkter, så det må du selv bedømme. Køb begge slags og smag på dem side om side. Her er en video, der forklarer, hvorfor Parmiggiano-Reggiano er dyrere end de billigere alternativer til Parmesanost.