Pecorino ost: forskellige typer og alternativer

pecorino

Pecorino er kernen af italiensk fåremælksost, hvilket inkluderer Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo og Pecorino Siciliano. Ordet Pecorino kommer af ordet ”pecora”, som på italiensk betyder får. Pecorino er en fast og salt ost lavet af fåremælk og lejlighedsvis en blanding af fåre- og gedemælk. Pecorino Romano konkurrerer med Parmigiano Reggiano på markedet for revet ost, men er mere salt. Når Pecorino Romano ældes bliver den dog mere salt og fast. Ældre variationer af Pecorino Romano omtales som "Stagionato". Disse variationer er hårdere og har en grynet tekstur. Pecorino ”fresco” og Pecorino ”semi-stagionato” er ældet mindre og er blødere og mildere i smagen.

 

Pecorino Romano Ost

Pecorino Romano stammer fra romertiden, hvor den blev værdsat for sin lange holdbarhed og opretholdt den romerske hær under sine rejser. Mens Pecorino Romanco traditionelt blev produceret i Rom, blev efterspørgslen så stor i løbet af 1800-tallet, at produktionen blev udvidet til Sardinien for at imødekomme efterspørgslen. Pecorino Romano er en beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) ost, der kun må produceres i de italienske regioner Lazo, Sardinien og Toscana. Pecorino Romano er på sit bedste, når den blevet revet over supper, salater, pasta eller på grøntsager eller frugter, såsom pærer. Pecorino Romano indeholder mange proteiner og er en god kilde til calcium, fosfor, kalium og magnesium.

 

Pecorino Toscana Ost 

pecorino toscano 

 

Pecorino Toscana er en hård fåremælksost, der er mildere og mindre salt end Pecorino Romano. Pecorino Toscana er en BOB ost produceret i Toscana-regionen i Italien. Pecorino Toscana er klar til at blive spist efter 20 dages ældning, når solgt frisk, eller efter 3 måneder, hvis solgt ældet. Pecorino Toscana er lavet i små, tætte og runde hjul, hvor osten får en kompleks, sød, cremet og nøddeagtig smag. Den spises ofte som en bordost. Pecorino Toscana smelter også godt, og er isæt lækker, når den nydes efter et måltid, dryppet med honning eller spist med pærer eller figner. Ældre Pecorino Toscano er også en fantastisk erstatning for Parmigiano Reggiano når revet over pasta, supper og salater.

 

Pecorino Sardo Ost

Pecorino Sardo er en fast fåremælksost produceret på øen Sardinien. Osten er ikke så kendt uden for Italien som Pecorino Romano. Pecorino Sardo er en BOB, der er mindre salt men alligevel har en rigere smag end Pecorino Romano, og den skarphed øges med alderen. Pecorino Sardo er fremragende i pesto, eller når den spises med frugt.

 

Pecorino Siciliano Ost

Pecorino Siciliano er en fast fåremælksost produceret på den italienske ø Sicilien. Pecorino Siciliano er en BOB ost, der er blevet produceret på Sicilien siden de famle grækere herskede øen. Også Pecorino Siciliano er mindre salt end Pecorino Romano og kan ældes fra så lidt som 3 eller 4 måneder eller så længe som 18 måneder. Denne Pecorino er ofte krydret med peberkorn. I så fald kaldes osten Pepato.

 

I visse regioner i Italien, især i det sydlige, produceres Pecorino ofte med yderligere ingredienser som valnødder, pistacienødder eller trøfler og krydret med krydderier.  Pecorino Pepato, der betyder "Peppered Pecorino" produceres ved at tilføje peberkorn under fjernelsen af valle i ostefremstillingsprocessen.

 

Alternativer til Pecorino ost

Du kan erstatte pecorino ost med: 

  • Parmiggiano Reggiano
  • Asiago 
  • Manchego 

 

Relaterede artikler

Sådan sammensætter du ost med vin
Sådan sammensætter du ost med vin
FIND DEN BEDSTE VIN TIL DIN OST Når vi tænker på en sammensætning af vin og ost, tænker vi automatisk på rødvin...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Raclette ost er en semihård komælksost fra Alperne. Den er oprindeligt hjemmehørende i De Schweiziske Alper, men prod...
Læs mere
Alt du skal vide om ostefondue
Alt du skal vide om ostefondue
Hvis du elsker ost, så er ostefondue lige noget for dig! Men, hvad er denne vidunderlige ret lavet af, og hvordan ink...
Læs mere
De 5 bedste oste til rosévin
De 5 bedste oste til rosévin
Ost er den perfekte wingman til din rosé, og ikke bare fordi sammensætningen er usædvanlig delikat. Al fedtet og prot...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere
Alt du skal vide om Emmental ost
Alt du skal vide om Emmental ost
  Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere