Sådan påvirker frysning osten
Hvad angår mere modne oste som skimmelost eller camembert, tilsættes der med overlæg levende skimmelsvamp under osteproduktionen, hvilket resulterer i de karakteristiske smagsvarianter, vi alle kender og elsker. Fryseprocessen ødelægger mikroberne i skimmelsvampen og kan forhindre disse oste i at modnes, som de skal, efter optøningen. Ak og ve!
Endnu en ulempe ved frysning af ost er, at det kan påvirke den måde, osten smelter på. For eksempel bobler og syder en frossen mozzarella meget mindre, end når den er frisk (men den kan stadig godt bruges).
Oste, der godt kan tåle frysning
Mens alle oste teknisk set kan fryses, er der nogle der holder til det langt bedre end andre. Her er en praktisk liste til dig:
De bedste oste til frysning
● Mozzarella
Umiddelbart anbefaler vi ikke at fryse en ost, du har til hensigt at spise som pålæg. Du bør altså kun fryse oste, som du har planer om at bruge i madlavningen.
Generelt kan det godt gå at fryse de hårdere oste som cheddar, gruyére og nogle af de hårdere skimmeloste, men deres tekstur bliver meget hårdere, og de bliver sværere at skære i skiver. Det kan måske være en god ide at rive dem, før du fryser dem.
Smøreoste kan fryses, men de skiller sig efter optøningen. Hvis du rører dem sammen igen, bliver de nogenlunde normale.
Hvad du ikke må fryse
Under ingen omstændigheder vil du slippe godt fra at fryse parmesanost, og det vil osten heller ikke. Det er en dårlig ide. Lad være med det. Men den må GERNE komme i køleskabet, hvor den kan leve et langt, sundt liv i op til 12 måneder.
Håndlavede oste (de fleste af dem, vi sælger) klarer sig ikke fantastisk godt under frysning. Uden de kemikalier, der findes i masseproduceret ost, er de tilbøjelige til at miste mere af deres struktur, og de er meget sværere at oplive igen efter optøning.
Hvis du absolut skal fryse din ost, anbefaler vi dig at gøre det i mindre stykker (eller revet) i fryseposer. På den måde er den klar til brug lige fra fryseren. Frysning i mindre stykker resulterer også i, at osten bliver mindre smuldret, så det er simpelthen bedst i det hele taget. Og bare for, at du ved det, bør du også bruge din frosne ost inden for tre måneder.
Det var det hele fra os i dag. Som ostefanatikere er vi stolte af, at vi ikke blot sælger de allerbedste oste, men også at vi ved meget om ost. Hvis du har spørgsmål om din ost, kan du kontakte os på vores Facebookside eller via email (info@osteposten.dk)