Hvilke oste kan fryses?

Noget, jeg får fra tid til anden, er det ældgamle spørgsmål – Kan man fryse ost?
kan ost fryses?

Sådan påvirker frysning osten

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste forskelligt. Teksturen af en cremet gedeost kan for eksempel slet ikke sammenlignes med en ekstra moden ost, og frysning påvirker dem helt klart forskelligt. Jeg anbefaler altid at spise osten, før der bliver brug for at fryse den, men jeg forstår også godt, at man kan komme til at bestille for meget ost. Når man fryser osten, dannes der små iskrystaller på indersiden, der påvirker den indre struktur. Når osten tør op, frigives der derfor vand, hvilket kan gøre osten tør og muligvis give den en melet struktur.

Hvad angår mere modne oste som skimmelost eller camembert, tilsættes der med overlæg levende skimmelsvamp under osteproduktionen, hvilket resulterer i de karakteristiske smagsvarianter, vi alle kender og elsker. Fryseprocessen ødelægger mikroberne i skimmelsvampen og kan forhindre disse oste i at modnes, som de skal, efter optøningen. Ak og ve!

Endnu en ulempe ved frysning af ost er, at det kan påvirke den måde, osten smelter på. For eksempel bobler og syder en frossen mozzarella meget mindre, end når den er frisk (men den kan stadig godt bruges).

Oste, der godt kan tåle frysning

Mens alle oste teknisk set kan fryses, er der nogle der holder til det langt bedre end andre. Her er en praktisk liste til dig:

De bedste oste til frysning

●  Mozzarella
●  Cheddar
●  Gouda
●  Provolone
●  Gruyére 

 

De værste oste til frysning

 

●  Hytteost
●  Brie
●  Camembert
●  Ricotta
●  Forarbejdede oste

 

Umiddelbart anbefaler vi ikke at fryse en ost, du har til hensigt at spise som pålæg. Du bør altså kun fryse oste, som du har planer om at bruge i madlavningen. 

Generelt kan det godt gå at fryse de hårdere oste som cheddar, gruyére og nogle af de hårdere skimmeloste, men deres tekstur bliver meget hårdere, og de bliver sværere at skære i skiver. Det kan måske være en god ide at rive dem, før du fryser dem. 

Smøreoste kan fryses, men de skiller sig efter optøningen. Hvis du rører dem sammen igen, bliver de nogenlunde normale.

Kan man fryse ost ?

Hvad du ikke må fryse

Under ingen omstændigheder vil du slippe godt fra at fryse parmesanost, og det vil osten heller ikke. Det er en dårlig ide. Lad være med det. Men den må GERNE komme i køleskabet, hvor den kan leve et langt, sundt liv i op til 12 måneder.

Håndlavede oste (de fleste af dem, vi sælger) klarer sig ikke fantastisk godt under frysning. Uden de kemikalier, der findes i masseproduceret ost, er de tilbøjelige til at miste mere af deres struktur, og de er meget sværere at oplive igen efter optøning.

kan man fryse ost?

Hvis du absolut skal fryse din ost, anbefaler vi dig at gøre det i mindre stykker (eller revet) i fryseposer. På den måde er den klar til brug lige fra fryseren. Frysning i mindre stykker resulterer også i, at osten bliver mindre smuldret, så det er simpelthen bedst i det hele taget. Og bare for, at du ved det, bør du også bruge din frosne ost inden for tre måneder.

Det var det hele fra os i dag. Som ostefanatikere er vi stolte af, at vi ikke blot sælger de allerbedste oste, men også at vi ved meget om ost. Hvis du har spørgsmål om din ost, kan du kontakte os på vores Facebookside eller via email (info@osteposten.dk) 

Relaterede artikler

Hvad er danbo ost?
Hvad er danbo ost?
Danbo ost er en dansk ostetype, der har været populær i Danmark i mange år. Den er kendt for sin karakteristiske smag...
Læs mere
Alt du skal vide om fåreost
Alt du skal vide om fåreost
Ligesom oste af komælk, så omfavner fåreost en bred og lækker vifte af både verdensberømte klassikere og mindre velke...
Læs mere
De 5 bedste oste til rosévin
De 5 bedste oste til rosévin
Ost er den perfekte wingman til din rosé, og ikke bare fordi sammensætningen er usædvanlig delikat. Al fedtet og prot...
Læs mere
Alt du skal vide om Emmental ost
Alt du skal vide om Emmental ost
  Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel...
Læs mere
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Forskellen mellem Parmigiano-Reggiano og Parmesanost
Deres komplekse smag og særdeles granulære tekstur er et resultat af deres lange modningstid. Parmigiano-Reggiano er ...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere
Alt du skal vide om ricotta ost
Alt du skal vide om ricotta ost
Ricotta Nævn ricotta og det vil lede tankerne hen på en klassisk italiensk lasagne, men denne friske, bløde, fugtige ...
Læs mere
Fakta om laktose
Fakta om laktose
Fødevarer, der indeholder laktose Laktose forekommer naturligt i mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt. Som bipro...
Læs mere