Forskellen mellem Mozzarella og Burrata

mozzarella og burrata

Italien er blandt andet kendt for sit udsøgte køkken og sine lækre specialiteter. Mange danskere holder af det italienske køkken og nyder ofte italiensk mad og vin. Italien er også kendt for sine mange lækre oste. I denne artikel skal vi se nærmere på forskellen mellem Mozzarella og Burrata.

Hvad er mozzarellaost?

De fleste danskere kender til mozzarellaosten. For mange danskere er denne ost blevet en fast del af den daglige madlavning. Mozzarella findes i flere forskellige varianter. Den friske mozzarella købes i vakuumpakker hvor den ligger i væde mens de hårde varianter af osten ofte købes revet. Frisk mozzarella anvendes ofte i forskellige salater og revet mozzarella bruges tit som topping på lasagne eller pizza. Mozzarella kommer oprindeligt fra Syditalien og er traditionelt fremstillet af bøffelmælk. I dag fremstilles mozzarella dog også af almindelig komælk og andre typer af mælk. Mozzarellaosten er ikke nogen ny opfindelse, det er en ostetype, der har mange år på bagen. Mozzarellaen kan faktisk spores tilbage til år 1570. 

Hvad er Burrata ost?

Burrata er en anden italiensk ost, der ikke er så kendt som mozzarella men som har visse lighedstræk med mozzarellaen. Burrata osten ligner på mange måder mozzarellaosten og så indeholder den faktisk også mozzarellaost. Burrata er også en friskost men i konsistens er den blødere end mozzarellaen. Burrata osten består af to dele. Den har et ydre lag af Mozzarella og en indre cremet kerne af stracciatella. Dette mix gør at osten er utrolig delikat. Hvis du har mod på det, kan du selv fremstille burrata, der findes forskellige opskrifter på nettet. Burrata egner sig ligesom mozzarella fremragende i lækre salater, men kan også spises som tilbehør til italienske specialiteter. Burrata osten kommer traditionelt fra området omkring Bari. Burrata har ikke så mange år på bagen som mozzarellaosten. Burrata blev første gang fremstillet i begyndelsen af 1900-tallet.

Hvad bruges Burrata til? 

Burrata kan bruges i en lang række forskellige madretter. Det bruges oftest sammen med tilbehør. Ostens skal knækkes og den bløde, cremede ost indeni bliver drysset med salt, peber og olivenolie. Herefter kan maden dyppes i den bløde ost. Det unikke ved burrata er serveringsforholdene. Denne ost er beregnet til at blive serveret ved stuetemperatur. Dette sikrer, at den indre cremede ost har den ønskede tekstur. Den skal oftest også spises frisk. Det anbefales ikke at prøve at lagre osten. Burrata bruges traditionelt i caprese, da det kan serveres ved stuetemperatur sammen med de kolde ingredienser. Derudover bruges det ofte på pizzaer. Når det serveres med pizza, er det bedst at sætte burrataen på pizzaen når den er ude af ovnen. Det hjælper burrataen med at smelte over pizzaen på bedst mulige vis.

Hvordan smager Burrata ? 

Denne ost er en af de mest omtalte når du slår den op. Mange folk taler om, at smagen er utrolig, uden nogen anden sammenligning. Det er en rig ost, der er nærmest sød i sin smag. Den er let skarp, som man kan forvente en mælket ost at være. Hvis du aldrig har smagt burrata før og du elsker ost, så bør du prøve den.

Når det så er sagt, så lyder det nærmest som om, at burrata ikke kan skiftes ud. Men der er dog nogle gode alternativer, der minder om burrata.

 

Hvad kan man bruge i stedet for burrata? - Erstatninger for Burrata ost 

Hvis du leder efter en erstatning for Burrata, så er der et par muligheder at vælge mellem. Se erstatningerne for burrataost nedenunder!

Mozzarella 

Mozzarella er en af de bedste erstatning for burrataost på markedet. Begge oste er lavet af komælk og de smager meget ens. Dog er mozzarella mere alsidig end burrata i de fleste tilfælde.
Denne ost kan både bruges varm og kold. Der er ingen regler, når det gælder mozzarella. Det kan bages eller steges, eller spises friskt. Men det kan faktisk være en af reglerne. Mozzarella, der bruges som erstatning for burrata, skal være frisk mozzarella. Hvis revet mozzarella i poser bruges i stedet for burrata, vil det ikke have den samme ønskede smag eller konsistens.

Flødeost

Hvis du bruger burrata ovenpå lækre, ristede crostinier, så overvej at bruge flødeost i stedet. Flødeost har den ønskede cremede konsistens, som burrata også bringer til bordet, hvilket gør den perfekt som smøreprodukt. Derudover kan flødeost bruges som dip, ligesom burrata, især ved stuetemperatur. Ligesom burrata, så skal flødeost have stuetemperatur for at bruge osten til lignende formål. Du kan overveje at tage flødeosten ud mindst en halv time før servering. Derved opnår osten den rette temperatur, så den bliver blød og smidig.

Fetaost

Hvis du er på jagt efter den samme skarphed i smagen, som burrata har, så er feta svaret. Ligesom burrata, kan feta bruges som topping på mange retter, eller tilføjes til frugter for at skabe en kontrast i smagsstofferne. Feta plejer at have en lidt mere skarp smag som burrata også har, sammenlignet med andre erstatninger på listen. Men det er den eneste lighed, så feta er god for dem, der kun søger smagen. 

Hvor længe kan en burrata holde sig?

Burrata kan holde sig til omkring 3 uger efter produktionsdatoen. Vores burrata er leveret til os med lidt over 2 ugers holdbarhed. Burrata skal spises indenfor udløbsdatoen. Det findes rigtig mange oste som smager bedre efter udløbsdatoen men vi anbefaler altid at spise Burrata inden udløbsdatoen. 

Se hvordan man laver Mozzarella og Burrata

 

 Vores burrata 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Raclette ost er en semihård komælksost fra Alperne. Den er oprindeligt hjemmehørende i De Schweiziske Alper, men prod...
Læs mere
Alt du skal vide om Emmental ost
Alt du skal vide om Emmental ost
  Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel...
Læs mere
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
  Pecorino er kernen af italiensk fåremælksost, hvilket inkluderer Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo ...
Læs mere
Alt du skal vide om ricotta ost
Alt du skal vide om ricotta ost
  Ricotta Nævn ricotta og det vil lede tankerne hen på en klassisk italiensk lasagne, men denne friske, bløde, fugti...
Læs mere
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
Ost er et mejeriprodukt, der kommer i hundredevis af teksturer og smagsvarianter. Næringen og smagen af ost afhænger ...
Læs mere
Hvorfor er sommer den bedste tid til at begynde på en ostekasse?
Hvorfor er sommer den bedste tid til at begynde på en ostekasse?
Kolde nætter er snart ovre, dagene bliver længere, og før du ved af det vil vi alle hygge os I parker, tænde for gril...
Læs mere
Sådan sammensætter du ost med vin
Sådan sammensætter du ost med vin
FIND DEN BEDSTE VIN TIL DIN OST Når vi tænker på en sammensætning af vin og ost, tænker vi automatisk på rødvin...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere