Hvilke osteskorper kan man spise?

Du kender det gamle ordsprog, “Sku ikke hunden på hårene”, og i mange af livets tilfælde er det også sandt; men når det kommer til ost, så er udseendet vigtigt! Og vi møder da ofte spørgsmålet: “Kan jeg spise skorpen?” 

osteskorper

“KAN JEG SPISE SKORPEN?” 

Du kender det gamle ordsprog, “Sku ikke hunden på hårene”, og i mange af livets tilfælde er det også sandt; men når det kommer til ost, så er udseendet vigtigt! Og vi møder da ofte spørgsmålet: “Kan jeg spise skorpen?”

Sandheden er, at alle skorper er spiselige (fra et sundheds- og sikkerhedsmæssigt perspektiv), men de smager ikke alle nødvendigvis lige godt. 

Kan du spise osteskallen?

Du gør klogt i at holde dig fra skorpen på en voks-bundet gouda eller en klud-bundet cheddar, men slå dig løs når det drejer sig om bløde og vaskede skorper, gedeoste og blåskimmeloste. I disse oste sidder en stor del af smagen i skorpen, så med andre ord; du kan sagtens spise en hel camembert.

 

Der er en tredje gruppe af oste, hvori Parmesan befinder sig. En Parmesan er spiselig fra yderst til inderst, men skorpen kan knække en tand, så brug i stedet denne når du koger supper (det samme gælder for Pecorino). Indrømmet, nogle vaskede skorper kan se skræmmende ud og lugte kraftigt, men kast dig over dem alligevel uanset hvor meget, de lugter.

 

Så husk: er skorpen blød og cremet, så hold dig endelig ikke tilbage! Er den hård som en sten, så bid forsigtigt. Og stol altid på dine smagsløg; for når alt kommer til alt, så handler det om, hvor godt osten (og dens skorpe) smager for netop dig.

Relaterede artikler

Ost til børn: Hvilke oste er bedst for små munde?
Ost til børn: Hvilke oste er bedst for små munde?
Ost til børn: Hvilke oste er bedst for små munde? Ost er en fast del af hverdagen i mange familier – som pålæg, i mad...
Læs mere
Hvor meget ost pr. person? Den komplette guide – alt efter begivenhed
Hvor meget ost pr. person? Den komplette guide – alt efter begivenhed
Hvor meget ost pr. person? Den komplette guide – alt efter begivenhed Du vil glæde dine gæster med et overdådigt oste...
Læs mere
Hvilken Ost er Bedst på Pizza? En Guide til Osteelskere
Hvilken Ost er Bedst på Pizza? En Guide til Osteelskere
🧀 Hvilken Ost er Bedst på Pizza? En Guide til Osteelskere Når du tager den første bid af en dampende varm pizza med b...
Læs mere
Hvilken ost er laktosefri? Læs alt om laktosefri ost.
Hvilken ost er laktosefri? Læs alt om laktosefri ost.
  Laktose, også kaldet mælkesukker, findes i alle mejeriprodukter, inklusive mælk, ost og yoghurt. Laktase, et enzym ...
Læs mere
Forskellen mellem Mozzarella og Burrata
Forskellen mellem Mozzarella og Burrata
Italien er blandt andet kendt for sit udsøgte køkken og sine lækre specialiteter. Mange danskere holder af det italie...
Læs mere
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Der er stærke holdninger til Gedeost. Enten elsker folk det, eller også hader de det. For en der elsker gedeoste, så ...
Læs mere
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino er kernen af italiensk fåremælksost, hvilket inkluderer Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo og...
Læs mere
De 5 bedste oste til rosévin
De 5 bedste oste til rosévin
  Ost er den perfekte wingman til din rosé, og ikke bare fordi sammensætningen er usædvanlig delikat. Al fedtet og pr...
Læs mere
American Express Maestro Mastercard Shop Pay Union Pay Visa