Ost er et mejeriprodukt, der kommer i hundredevis af teksturer og smagsvarianter. Næringen og smagen af ost afhænger af, hvordan den er produceret, og hvilken mælk den er lavet af.
Nogle mennesker bekymrer sig for, at ost har et meget højt indhold af fedt, natrium og kalorier. Men ost er også en fremragende kilde til protein, calcium og andre gode næringsstoffer. At spise ost kan endda hjælpe med vægttab og forhindre hjertesygdom og knogleskørhed. Når det så er sagt, er der nogle oste, der er sundere end andre.
Så Hvilken ost er sundest? Her er 9 af de sundeste typer af ost.
- Mozzarella
Mozzarella er en blød og hvid ost med høj fugtighed. Den har sin oprindelse i Italien og er normalt lavet af italiensk bøffel- eller komælk. Mozzarella er en blød ost, som er lav på natrium og kalorier i forhold til andre oste. Den indeholder også probiotika, som er med til at forbedre dit immunforsvar. Mozzarella smager fantastisk i en Caprese salat (tomatsalat) lavet af friske tomater, basilikum og balsamico, men den kan også tilføjes i mange andre opskrifter.
- Blåskimmelost
Blåskimmelost er lavet af ko-, gede- eller fåremælk, som er blevet lagret med kulturer af muggen Penicillium. Den er normalt hvid med blå eller grå åre og pletter. Muggen, som bruges til at lave blåskimmelost, giver den en distinkt lugt samt en fed og krydret smag. Da osten er fyldt med calcium, kan den fremme helbredet af knogler samt hjælpe til at forhindre knogleskørhed. Blåskimmelost smager godt i burgere, på pizzaer og i salater lavet af spinat, nødder og æbler eller pære.
- Feta
Feta er en blød, salt og hvid ost og har sin oprindelse i Grækenland. Den er normalt lavet af fåre- eller gedemælk. Fåremælk giver feta en krydret og skarp smag, mens gedefeta er mere mild i smagen. Den har et højt indhold af salt men er lav på kalorier i forhold til andre oste. Den kan også indeholde højere mængder af CLA (konjugeret linolsyre), som er en særlig fedtsyre, der bruges som kosttilskud i forbindelse med en slankekur. Tilføj feta til din kost ved at smuldre den over salater, spejl- eller røræg, eller pisk den sammen til en dip og spis med friske grønsager.
- Ricotta
Ricotta er en italiensk ost lavet af den vandede del af ko-, gede-, fåre- eller italiensk vandbøffelmælk, som er rester fra produktionen af andre oste. Ricotta har en cremet konsistens og er ofte beskrevet, som en lettere version af hytteost. Valle af høj kvalitet, som findes i Ricotta, kan fremme muskelvækst og hjælpe med at sænke blodtrykket. Ricottaost smager lækkert i salater, røræg, pasta og lasagne. Den kan også bruges som base til cremede dips eller serveres med frugt til en sød og salt snack.
- Parmesan
Parmesan er en hård og modnet ost, der har en grynet tekstur samt en salt- og nøddesmag. Osten er lavet af rå upasteuriseret komælk, som er modnet i mindst 12 måneder for at dræbe skadelige bakterier til at producere en kompleks smag. Parmesan er laktosefri og har et højt indhold af calcium og fosfor, som kan hjælpe til bedre helbred af knogler. Parmesan kan blive revet over pastaretter og pizzaer. Du kan også drysse den over æg eller skære den i skiver til et ostebord sammen med frugt og nødder.
- Emmentaler
Denne semihårde ost er normalt lavet af komælk og har en mild nøddesmag. Dens signatur huller er dannet af bakterier, som udløser gasser under fermenteringsprocessen. Emmentaler er lav på fedt og natrium i forhold til andre oste, og dets ernæringsindhold kan hjælpe med at sænke blodtrykket. Der er dog behov for mere forskning angående følgende. Du kan inkorporere emmentaler i din kost ved at spise den sammen med frugt, komme den i din sandwich, æggekager, burgere eller fransk løgsuppe.
- Cheddar
Cheddar er en meget populær semihård ost fra England. Den er lavet af komælk, modnet i flere måneder, og kan være hvid, beige eller gul. Smagen af cheddar afhænger af sorten, som varierer fra mild til ekstra skarp. Cheddar er rig på vitamin K2, et næringsstof der forhindrer, at calcium opbygges i dine arterier og årer. Ved at få nok K2, kan du nedsætte risikoen for hjertesygdomme. Du kan tilføje den til dit charcuterie bræt, vegetarretter, burgere og æg.
- Gedeost
Gedeost, bedre kendt som chèvre, er en krydret, blød ost lavet af gedemælk. Den er tilgængelig i flere forskellige former herunder smørbare, smuldrende og varianter, der ligner Brie. Gedeost har et lavt indhold af laktose og indeholder proteiner, der kan være nemmere at optage en oste lavet på komælk. Smuldrende gedeoste kan drysses over salater, pizzaer eller æg. Pisket gedeost er en lækker dip til frugt eller grønsager.
Sagens kerne
Ost er et meget konsumeret mejeriprodukt. De fleste oste er en god kilde til protein og calcium og nogle tilbyder yderligere sundhedsfordele. Visse oste vil især give nærringstoffer, der fremmer tarmfloraen, vægttab, forbedre helbredet af kogler, og nedsænker risikoen for hjertesygdomme. Det er dog vigtigt at holde øje med dit indtag, da visse oste kan have et højt indhold af natrium og/eller fedt.
Alt i alt er ost nærende til en sund og afbalanceret diæt.