Alt du skal vide om ricotta ost

ricotta ost

Ricotta

Nævn ricotta og det vil lede tankerne hen på en klassisk italiensk lasagne, men denne friske, bløde, fugtige ost med en rig, fyldig, mælket smag går også godt til mange andre retter inklusive desserter. Selvom de mest kommercielle ricotta er af komælk, er det også muligt at producere ricotta af fåre-, gede-, eller vandbøffelmælk. Ricotta er naturligt fedtfattig og giver en sund dosering af både protein og calcium.

Hvad er Ricotta?

Teknisk set kan ricotta betragtes som et biprodukt af ost. Ordet ricotta betyder ”genindkogt” på italiensk, og ricotta-produktion involverer genopvarmning af den valle, der er tilbage fra at lave andre oste som mozzarella og provolone. Ricotta stammer fra Italien, hvor det kunne fremstilles af mælkevalle fra ethvert mejeridyr, herunder køer, får, geder og italiensk vandbøffel.

I tekstur ligner ricotta en kornet, tyk creme fraiche. Ved en servering på 64g giver det naturligt lave fedtindhold 42 procent af den anbefalede daglige værdi af calcium. Ricotta er også lavere i natrium end hytteost, men fordi den kommer fra den laktoserige valle, bør enhver med laktoseintolerance undgå den.

ricotta ost

Alternativer til Ricotta

Du kan erstatte ricotta med hytteost i lige store mål, men smagen vil være mildere og lidt saltere. Ostemasse fra hytteost er også normalt en smule større. For nogle opskrifter kan det være en god ide at glatte hytteost ved at blende den med 1 spsk mælk eller vand. Flødeost, inklusive mascarpone, kan også fungere, men vil øge tallerkenens fedtindhold og vil ændre teksturen en smule.

Relaterede artikler

Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Guiden om gedeoste - typer og sæsoner
Der er stærke holdninger til Gedeost. Enten elsker folk det, eller også hader de det. For en der elsker gedeoste, så ...
Læs mere
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino ost: forskellige typer og alternativer
Pecorino er kernen af italiensk fåremælksost, hvilket inkluderer Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo og...
Læs mere
De 5 bedste oste til rosévin
De 5 bedste oste til rosévin
Ost er den perfekte wingman til din rosé, og ikke bare fordi sammensætningen er usædvanlig delikat. Al fedtet og prot...
Læs mere
Hvilke oste kan fryses?
Hvilke oste kan fryses?
Sådan påvirker frysning osten Det kommer nok ikke som en overraskelse, at frysning påvirker forskellige oste for...
Læs mere
Alt du skal vide om Emmental ost
Alt du skal vide om Emmental ost
  Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel...
Læs mere
Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
  Ost er et mejeriprodukt, der kommer i hundredevis af teksturer og smagsvarianter. Næringen og smagen af ost afhænge...
Læs mere
Hvilke osteskorper kan man spise?
Hvilke osteskorper kan man spise?
“KAN JEG SPISE SKORPEN?”  Du kender det gamle ordsprog, “Sku ikke hunden på hårene”, og i mange af livets tilfælde ...
Læs mere