Alt du skal vide om Emmental ost

emmental

 

Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel som kobber og fosfor. Emmentaler er kendetegnet ved store huller på størrelse med valnødder, som dannes under gæringsprocessen. Den spænder fra mild og smøragtig til frugtig og fyldig smag, afhængigt af dens modenhed. Den har gode smelteegenskaber og er en traditionel ingrediens i ostefondue.

 

Hvad er Emmentaler Ost?

Schweizisk Emmentaler-produktion kan spores tilbage til 1200-tallet i flodens dal Emme i den schweiziske kanton eller regionen Bern. Det er Schweiz’ ældste ost og betragtes som en integreret del af schweizisk arv. Emmentaler produceret i regionens mejerier drager fordel af den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB), der kræver, at den er lavet af frisk rå (upasteuriseret) mælk fra køer, der udelukkende fodres med græs og hø inden for udpegede produktionsområder uden tilsætningsstoffer eller genetisk modificerede ingredienser.

 

Etymologi af Emmenthale

Ordet emmentaler kommer af floden Emme og det tyske ord ”tal” eller "dal". Schweiz har fire nationale sprog og kulturer, herunder fransk, tysk og italiensk. Emmenthal, Emmentaler, Emmental og Emmenthaler er alle korrekte navne på osten og kan afspejle det lokale sprog eller dialekt. Ost produceret uden for Schweiz kaldes ofte Emmentaler.

Emmentaler uden AOP-betegnelsen produceres også i Frankrig og Tyskland samt i Holland. Den ikke-AOP-ost er mildere og mangler smagskarakterende fra den ægte schweiziske Emmentaler, da den anvendte mælk og kulturer ikke er den samme som dem, der bruges i udpegede produktionsområder i Schweiz.

 

Typer

Réserve Emmentaler ældes i mindst otte måneder og er nøddeagtig og stærkere i smagen. Og Emmentaler modnet i grotte ældes i mindst 12 måneder og er mere pikant og kompleks.

 

Emmentaler erstatninger

Andre alpine oste, såsom Gruyère, fontina og raclette, som har gode smelteegenskaber, kan erstattes af Emmentaler.

 

Anvendelser

Emmentaler har meget gode smelteegenskaber, hvilket gør den ideel til ostefondue eller enhver tallerken, der kræver smeltet ost, såsom gratiner og gryderetter, grillet ost sandwich, pasta og æggefad. Den kan også spises koldt, i sandwich, eller serveres på et ostefad med frugt og nødder.

 

 

 

Relaterede artikler

Fordelene ved råmælkssmør
Fordelene ved råmælkssmør
Råmælkssmør er en type smør, der er fremstillet af ubehandlet, uopvarmet mælk, og det har nogle unikke karakteristika...
Læs mere
Alt du skal vide om ricotta ost
Alt du skal vide om ricotta ost
Ricotta Nævn ricotta og det vil lede tankerne hen på en klassisk italiensk lasagne, men denne friske, bløde, fugtige ...
Læs mere
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
  Ost er et mejeriprodukt, der kommer i hundredevis af teksturer og smagsvarianter. Næringen og smagen af ost afhænge...
Læs mere
Hvilke osteskorper kan man spise?
Hvilke osteskorper kan man spise?
“KAN JEG SPISE SKORPEN?”  Du kender det gamle ordsprog, “Sku ikke hunden på hårene”, og i mange af livets tilfælde ...
Læs mere
Sådan sammensætter du ost med vin
Sådan sammensætter du ost med vin
FIND DEN BEDSTE VIN TIL DIN OST Når vi tænker på en sammensætning af vin og ost, tænker vi automatisk på rødvin...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Hvad er raclette ost ? Tips til at lave den perfekt racletteaften.
Raclette ost er en semihård komælksost fra Alperne. Den er oprindeligt hjemmehørende i De Schweiziske Alper, men prod...
Læs mere
Alt du skal vide om ostefondue
Alt du skal vide om ostefondue
Hvis du elsker ost, så er ostefondue lige noget for dig! Men, hvad er denne vidunderlige ret lavet af, og hvordan ink...
Læs mere