Gratis levering ved dit første køb! Klik her

Alt du skal vide om Emmental ost

emmental ost

 

Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel som kobber og fosfor. Emmentaler er kendetegnet ved store huller på størrelse med valnødder, som dannes under gæringsprocessen. Den spænder fra mild og smøragtig til frugtig og fyldig smag, afhængigt af dens modenhed. Den har gode smelteegenskaber og er en traditionel ingrediens i ostefondue.

 

Hvad er Emmentaler Ost?

Schweizisk Emmentaler-produktion kan spores tilbage til 1200-tallet i flodens dal Emme i den schweiziske kanton eller regionen Bern. Det er Schweiz’ ældste ost og betragtes som en integreret del af schweizisk arv. Emmentaler produceret i regionens mejerier drager fordel af den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB), der kræver, at den er lavet af frisk rå (upasteuriseret) mælk fra køer, der udelukkende fodres med græs og hø inden for udpegede produktionsområder uden tilsætningsstoffer eller genetisk modificerede ingredienser.

 

Etymologi af Emmenthale

Ordet emmentaler kommer af floden Emme og det tyske ord ”tal” eller "dal". Schweiz har fire nationale sprog og kulturer, herunder fransk, tysk og italiensk. Emmenthal, Emmentaler, Emmental og Emmenthaler er alle korrekte navne på osten og kan afspejle det lokale sprog eller dialekt. Ost produceret uden for Schweiz kaldes ofte Emmentaler.

Emmentaler uden AOP-betegnelsen produceres også i Frankrig og Tyskland samt i Holland. Den ikke-AOP-ost er mildere og mangler smagskarakterende fra den ægte schweiziske Emmentaler, da den anvendte mælk og kulturer ikke er den samme som dem, der bruges i udpegede produktionsområder i Schweiz.

 

Typer

Réserve Emmentaler ældes i mindst otte måneder og er nøddeagtig og stærkere i smagen. Og Emmentaler modnet i grotte ældes i mindst 12 måneder og er mere pikant og kompleks.

 

Emmentaler erstatninger

Andre alpine oste, såsom Gruyère, fontina og raclette, som har gode smelteegenskaber, kan erstattes af Emmentaler.

 

Anvendelser

Emmentaler har meget gode smelteegenskaber, hvilket gør den ideel til ostefondue eller enhver tallerken, der kræver smeltet ost, såsom gratiner og gryderetter, grillet ost sandwich, pasta og æggefad. Den kan også spises koldt, i sandwich, eller serveres på et ostefad med frugt og nødder.

 

 

 

Relaterede Indlæg

Forskellen mellem Mozzarella og Burrata
Forskellen mellem Mozzarella og Burrata
  Italien er blandt andet kendt for sit udsøgte køkken og sine lækre specialiteter. Mange danskere holder af det ital...
Læs mere
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
Hvilken ost er sundest? - De 9 Sundeste Typer af Ost
Ost er et mejeriprodukt, der kommer i hundredevis af teksturer og smagsvarianter. Næringen og smagen af ost afhænger ...
Læs mere
Hvorfor er sommer den bedste tid til at begynde på en ostekasse?
Hvorfor er sommer den bedste tid til at begynde på en ostekasse?
Kolde nætter er snart ovre, dagene bliver længere, og før du ved af det vil vi alle hygge os I parker, tænde for gril...
Læs mere
Sådan sammensætter du ost med vin
Sådan sammensætter du ost med vin
FIND DEN BEDSTE VIN TIL DIN OST Når vi tænker på en sammensætning af vin og ost, tænker vi automatisk på rødvin...
Læs mere
Hvordan man opbevarer ost
Hvordan man opbevarer ost
NYHED: OST ER LEVENDE OG ÅNDER!  Det betyder, at for at holde ost frisk og lækker, skal ost have tilstrækkelig ilt o...
Læs mere
Hvilke osteskorper kan man spise?
Hvilke osteskorper kan man spise?
“KAN JEG SPISE SKORPEN?”  Du kender det gamle ordsprog, “Sku ikke hunden på hårene”, og i mange af livets tilfælde ...
Læs mere

Skriv en kommentar