Emmentaler er en medium-hård schweizisk komælksost. Den har et relativt højt fedtindhold og er rig på calcium såvel som kobber og fosfor. Emmentaler er kendetegnet ved store huller på størrelse med valnødder, som dannes under gæringsprocessen. Den spænder fra mild og smøragtig til frugtig og fyldig smag, afhængigt af dens modenhed. Den har gode smelteegenskaber og er en traditionel ingrediens i ostefondue.
Hvad er Emmentaler Ost?
Schweizisk Emmentaler-produktion kan spores tilbage til 1200-tallet i flodens dal Emme i den schweiziske kanton eller regionen Bern. Det er Schweiz’ ældste ost og betragtes som en integreret del af schweizisk arv. Emmentaler produceret i regionens mejerier drager fordel af den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB), der kræver, at den er lavet af frisk rå (upasteuriseret) mælk fra køer, der udelukkende fodres med græs og hø inden for udpegede produktionsområder uden tilsætningsstoffer eller genetisk modificerede ingredienser.
Etymologi af Emmenthale
Ordet emmentaler kommer af floden Emme og det tyske ord ”tal” eller "dal". Schweiz har fire nationale sprog og kulturer, herunder fransk, tysk og italiensk. Emmenthal, Emmentaler, Emmental og Emmenthaler er alle korrekte navne på osten og kan afspejle det lokale sprog eller dialekt. Ost produceret uden for Schweiz kaldes ofte Emmentaler.
Emmentaler uden AOP-betegnelsen produceres også i Frankrig og Tyskland samt i Holland. Den ikke-AOP-ost er mildere og mangler smagskarakterende fra den ægte schweiziske Emmentaler, da den anvendte mælk og kulturer ikke er den samme som dem, der bruges i udpegede produktionsområder i Schweiz.
Typer
Réserve Emmentaler ældes i mindst otte måneder og er nøddeagtig og stærkere i smagen. Og Emmentaler modnet i grotte ældes i mindst 12 måneder og er mere pikant og kompleks.
Emmentaler erstatninger
Andre alpine oste, såsom Gruyère, fontina og raclette, som har gode smelteegenskaber, kan erstattes af Emmentaler.
Anvendelser
Emmentaler har meget gode smelteegenskaber, hvilket gør den ideel til ostefondue eller enhver tallerken, der kræver smeltet ost, såsom gratiner og gryderetter, grillet ost sandwich, pasta og æggefad. Den kan også spises koldt, i sandwich, eller serveres på et ostefad med frugt og nødder.